Dostupni linkovi

Ashton želi da EU preuzme kontrolu u BiH


Catherine Ashton za vrijeme posjete Sarajevu 18. februara 2010. godine
Šefica evropske diplomatije Catherine Ashton želi preuzeti kontolu nad procesom stabilizacije BiH od međunarodne zajednice i uvesti nove ovlasti za specijalnog izaslanika bloka, piše londonski Daily Telegraph.

Šefovi diplomatija EU su u ponedjeljak dogovorili plan za ukidanje viza za građane BiH do kraja ove godine ali su razgovarali i o uvođenju novih mjera protiv onih koji opstruiraju reforme.

U povjerljivom dokumentu, koji je iznijela evropskim ministrima vanjskih poslova, Ashton je tražila da naredne jeseni bude uvedena nova funkcija izaslanika EU, pipe Daily Telegraph.

Ona bi bila spojena sa trenutno jačom funkcijom visokog predstavnika međunarodne zajednice i imala bi veća ovlaštenja sa ciljem pokretanja ustavnih reformi koje su preduslov za nastavak evropskih integracija.

Trenutni visoki predstavnik međunarodne zajednice kao i specijalni izaslanik EU za BiH je austrijski diplomata Valentin Inzko, ali samo prva funkcija ima izvršne ovlasti.

Novi izaslanik EU bi imao ovlasti da zabrani putovanje zvaničnicima koji opstruiraju reforme i blokira imovinu u EU bh. političarima koji opstruiraju reforme.

Zatvaranje ureda visokog predstavnika je godinama tema razgovora sponzora mirovnog procesa u BiH i dok Republika Srpska, Srbija i Rusija traže da bude ukinut, političari iz Federacije i većina zapadnih zemalja, uključujući i Sjedinjene Države, smtraju da BiH još nije zrela za to.
Diplomata: Dodik neće biti presretan, ali moraćemo da pratimo njegovo ponašanje


Daily Telegraph kaže da bi nove ovlasti bile usmjerene prevashodno prema "tvrdolinijašima" iz Republike Srpske, uključujući premijera tog entiteta Milorad Dodika.

"Dodik neće biti presretan, ali moraćemo da pratimo njegovo ponašanje", rekao je visoko rangirani diplomata Daily Telegraphu.

Profesor za međunarodne odnose u centru za demokratske studije na Univerzitetu u Vestminsteru David Chandler je kritikovao planirane mjere, ocjenjujući ih kao nedemokratske.

"Ironično je unapređivati demokratiju i ljudska prava EU, a oslanjati se na tako drakonske mjere kako bi bile spriječene slobodne i javne diskusije o napretku za BiH," rekao je Chandler Telegrpahu.

List također navodi da je Paddy Ashdown, britanski političar i diplomata i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, kandidat za novu funkciju "operativnog direktora" u evropskoj diplomatiji za Rusiju i istočnu Evropu, koju Ashton želi ustanoviti naredne jeseni.

Mogao bi vas interesovati i ovaj tekst:
Beogradu i Prištini dijalog, za BiH "beli šengen"

Pogledajte komentare (18)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG