Dostupni linkovi

Pritvoreni bivši predsednik Perua kaže da 'neće odustati'


Protesti u Peruu nakon smene predsednika Pedra Kastilja
Protesti u Peruu nakon smene predsednika Pedra Kastilja

Bivši predsednik Perua Pedro Kastiljo, koji je smenjen sa funkcije i uhapšen prošle nedelje pod optužbom za pobunu i zaveru, insistirao je u utorak, 13. decembra, da "nikada neće odustati" od svog cilja.

Kastiljo je takođe pozvao policiju i vojsku da "prestanu da ubijaju" demonstrante koji su zahtevali njegovo oslobađanje i vraćanje na poziciju predsednika, nakon što je poslednjih dana u nasilnim sukobima između snaga bezbednosti i demonstranata poginulo sedam ljudi.

„Nikada neću odustati i napustiti cilj koji me doveo ovde“, rekao je levičar Kastiljo tokom sudske rasprave. „Odavde bih želeo da apelujem na oružane snage i nacionalnu policiju da polože oružje i prestanu da ubijaju ove ljude žedne pravde."

Rekao je da je njegovo hapšenje bilo nepravedno i proizvoljno.

"Ja nisam lopov, silovatelj, korumpiran ili nasilnik", dodao je on tokom virtuelne rasprave u svojoj žalbi na privremeni pritvor, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Kastiljo je uhapšen prošle srede nakon što je pokušao da raspusti kongres i vlada dekretom samo nekoliko sati pre nego što je zakonodavno telo trebalo da održi treće glasanje o opozivu.

Kastiljo i njegova porodica bili su pod istragom zbog navodne korupcije. Kongres je nastavio sa svojim glasanjem i velikom većinom odlučio da ga opozove zbog „moralne nesposobnosti“, navodi AFP.

Privremeno mu je određen pritvor od sedam dana pošto ga tužioci optužuju za pobunu i zaveru.

U roku od nekoliko sati njegova potpredsednica Dina Boluarte, bivša tužiteljka, položila je zakletvu kao Kastiljova naslednica. Međutim, Kastiljove pristalice su počele da protestuju gotovo odmah, a stvari su eskalirali u nedelju kada su dve osobe poginule u sukobima između demonstranata i snaga bezbednosti. Još pet osoba poginulo je u ponedeljak u nasilnijim sukobima.

Protesti su nastavljeni u utorak blokadama puteva u 13 od 24 regiona u zemlji, saopštila je policija.

Najgore pogođene oblasti su na severu i jugu, uključujući region Kuska, turističkog centra zemlje.

Domorodačke i poljoprivredne organizacije takođe su pozvale da u utorak počne štrajk na neodređeno vreme.

Zbog toga je saobraćaj između grada Kuska i Maču Pikčua obustavljen, rekao je železnički operater. Aerodrom Kusko je takođe zatvoren tokom noći zbog pokušaja demonstranata da uđu unutra.

Situacija u Limi bila je mirna u utorak ujutro nakon sukoba u ponedeljak uveče u kojima je policija upotrebila suzavac da rastera stotine demonstranata koji su pokušavali da dođu do zgrade Kongresa, javlja AFP.

XS
SM
MD
LG