Dostupni linkovi

Čarls Treći u Bundestagu: Ruska invazija pretnja demokratskim vrednostima


Kralj Čarls III tokom govora u Bundestagu, 30. mart 2023.
Kralj Čarls III tokom govora u Bundestagu, 30. mart 2023.

Kralj Čarls III nazvao je rat Rusije u Ukrajini pretnjom evropskim demokratskim vrednostima u prvom govoru jednog monarha u nemačkom parlamentu, ali je rekao da saveznici poput Nemačke i Britanije mogu da crpe hrabrost iz svog jedinstva.

Govoreći uglavnom na nemačkom kroz 30-minutni govor, Čarls je podvukao da se „pošast rata vratila u Evropu, agresorski rat protiv Ukrajine doneo je nezamislivu patnju tolikom broju nevinih ljudi“.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

"Bezbednost Evrope kao i naše demokratske vrednosti su ugrožene. Ali svet nije stajao skrštenih ruku... možemo crpiti hrabrost iz našeg jedinstva," dodao je on.

Čarls je u svojoj prvoj državnoj poseti od kada je stupio na tron nakon smrti njegove majke kraljice Elizabete Druge prošle godine, a izbor da otputuje u Nemačku viđen je kao pokušaj izgradnje mostova nakon izlaska Velike Britanije iz EU - Brexita.

U Nemačkoj su teme pomirenja i budućnosti pod zajedničkim vrednostima bile istaknute u njegovim govorima.

Čarls ima krvne veze sa Nemačkom, ali dve zemlje su se borile na suprotnim stranama tokom dva razorna svetska rata.

Govoreći u Bundestagu u četvrtak, on je ukazao na to koliko daleko su Britanija i zemlja njegovih domaćina došle ostavljajući iza svoje prošlosti opterećene sukobima, podvlačeći zajedničke vrednosti koje sada dele.

"Zajedno moramo biti na oprezu protiv pretnji našim vrednostima" i odlučno se suočiti sa njima, rekao je on.

Čarls će u petak učiniti dalji korak u zbližavanju tako što će u Hamburgu odati pomen žrtvama savezničkih bombardovanja tokom Drugog svetskog rata.

Čarlsova majka, pokojna kraljica Elizabeta II, bila je simbol posleratnog pomirenja.

Prvi svetski rat je naterao britansku kraljevsku porodicu da odustane od svog nemačkog imena - Saks-Koburg i Gota.


Rat u Ukrajini je ključni deo Čarlsovog programa u četvrtak popodne zbog čega je posetio prihvatni centar za ukrajinske izbeglice odmah posle govora u Bundestagu.

Među njegovim prvim angažmanima u sredu bio je prijem o održivosti, gde se sastao sa ministricom vanjskih poslova Analenom Berbock i ministrom ekonomije Robertom Habeckom, oboje iz stranke Zelenih.

Čarls, koji je posetio Nemačku 40 puta, uvek je činio održivu poljoprivredu delom svojih poseta zemlji.

Monarhovu višedecenijsku posvećenost zelenoj poljoprivredi delimično je negovao nemački profesor Hardi Vogtman, vodeći glas organske poljoprivrede koji je postao Čarlsov savetnik 1980-ih.

Britanski monarh je prvobitno trebalo da otputuje u Francusku pre nego što se uputi u Nemačku, ali je to putovanje odloženo zbog nasilnih protesta protiv penzione reforme.

XS
SM
MD
LG