Dostupni linkovi

Carina Srbije zaplenila rekordnih 50 tona cigareta


Uprava carine Srbije zaplenila 50 tona cigareta, maj 2022.

Zaplenom rekordnog tovara od 50 tona neprijavljenih cigareta raznih robnih marki 24. maja, presečen je još jedan organizovani lanac nelegalne trgovine akciznim proizvodima, saopšteno je iz Uprave carine Srbije.

Detaljan pregled zaplenjenog tovara je u toku.

“Očekuje se da ekvivalent masi od 50 tona bude gotovo 40 miliona komada nelegalnih cigareta, što bi bila najveća pojedinačna zaplena cigareta na granicama Srbije ikada zabeležena”, navodi se u saopštenju.

Ceo slučaj otkriven je nakon što je tovar kamionima ušao u Srbiju iz Crne Gore sa namerom da tranzitira brodskim putem ka Rumuniji. Međutim, ubrzo se, ne prijavljujući prethodno robu koju prevozi, ponovo pojavio na srpskom carinskom području.

Akcija je kulminirala zaplenom tri brodska kontejnera u luci Prahovo, na granici sa Rumunijom.

Tragom dima švercovanih kineskih cigareta u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:09 0:00

U prethodnih pet godina, u Srbiji je zaplenjeno više od 712.000 boksova švercovanih cigareta, podaci su koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) u januaru 2022. poslalo Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Među pojedinačnim brendovima dominirale su kineske cigarete – „Ashima“ sa više od 160.000 zaplenjenih boksova i „Marble“ sa preko 156.000 kutija. Ukupno, ova dva kineska brenda činila su 44 posto cigareta koje je zaplenio MUP.

Uprava carina Srbije je u proteklih pet godina na granicama zaplenila više od 14 miliona komada cigareta „Marble“ i „Ashima“, u vrednosti od blizu 1,2 miliona evra, pokazuju podaci koje je Carina dostavila RSE u januaru 2022.

„Brendovi kao što su ’Ashima’ i ’Marble’, koji su danas najzastupljeniji, uglavnom stižu iz pravca Rumunije, Severne Makedonije i Crne Gore“, rekla je u razgovoru za RSE Olivera Radovanović iz Uprave carina.

U Graničnoj policiji Rumunije rekli su za RSE da su od 2016. do 2020. godine na granici sa Srbijom zaplenili 14,3 miliona cigareta, a dominiraju kineski brendovi.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG