Dostupni linkovi

Cannes: Nove i stare zvijezde na crvenom tepihu


Zvanični poster za 65. filmski festival u Cannesu
Filmski festival u Cannesu otvara se u srijedu, 16. maja filmom „Moonrise Kingdom“ (Kraljevstvo izlazećeg mjeseca) Wesa Andersona.

Do 27. maja biti će prikazano stotine filmova u više konkurencija, a među njima u selekciji „Poseban pogled“ i dugometražni igrani film "Djeca" bosanskohercegovačke redateljice Aide Begić.

Film "Djeca" priča je o Rahimi (23) i Nedimu (13), dvoje ratne siročadi koji žive u Sarajevu, gradu koji pati od bolesti društva u tranziciji. Njihov život, sveden na puko preživljavanje, usložnjava se kada Nedim u tuči razbije skupocjeni mobitel sinu lokalnog moćnika. Taj događaj će potaći Rahimu da otkrije da njen brat vodi dvostruki život.

Mlada redateljica je svojim debitanskim filmom „Snijeg“ osvojila nagradu kritike u Cannesu 2008.

U glavnoj konkurenciji nalaze se 22 filma. Ovo festivalsko izdanje biti će posebno i po tome što će se na crvenom tepihu pojaviti mlade holywoodske zvijezde, rame uz rame s holywoodskim veteranima, primjerice Robert Pattison i Shia LaBeoug s Bradom Pittom, Nicole Kidman...

"Na scenu su u posljednjih nekoliko godina stigli sjajni mladi glumci", kaže australijski redatelj John Hillcoat. Njegov film "Bezakonje“, priča o gangsterskom životu u doba depresije, nalazi se u službenoj konkurenciji.

"Već dugo nismo imali glumce takve umjetničke širine i snage", kaže Hillcoat u razgovoru za agenciju Reuters.

Organizatori će ove godine nastojati izbjeći kontroverze kakve su pratile prošlogodišnji festival. Tada je danski redatelj Lars Von Trier na konferenciji za novinare pravio „nacističke šale“ što je zgrozilo javnost i doživjelo osudu organizatora i posjetitelja.

Film „Moonrise Kingdom“ imati će 16.maja svjetsku premijeru. U toj dječjoj fantaziji pored djece glumaca igraju i Bill Murray, Bruce Willis i Tilda Swinton.

(VIDEO: Trailer za film "Moonrise Kingdom")


Za redatelja Andersona, šetnja po crvenom tepihu, pažnja novinara, fotoreportera, glamur koji prati festival, možda će biti jednako „zastrašujući“ kao i za njegove mlade zvijezde koje su se pojavile prvi put na filmu.

"Nikada nisam bio u Cannesu. Ono što znam o festivalu su zvijezde koje se penju stepenicama do Lumierova teatra, crveni tepih, brojni paparazzi. Nemam neka posebna očekivanja“, tvrdi redatelj.

Upitan da li će biti „zauzet“ brojnim zabavama nakon projekcije, kaže da za sada nije primio ni jednu pozivnicu za prijeme.

Među filmovima u utrci za „Zlatnu palmu“ je i adaptacija čuvenog romana Jacka Kerouca "Na putu", brazilskog redatelja Waltera Sallesa.

U Cannesu će se ove godine naći i neki raniji pobjednici festivala, poput austrijskog režisera Michaela Hanekea s filmom "Ljubav“, Abbasa Kiarostamia iz Irana sa ostvarenjem "Poput zaljubljenog čovjeka“ i "Britanac" Ken Loacha.

Među favoritima su ove godine i ostvarenje Jacquesa Audiarda "Stare kosti“, u kojem igra Marion Cottiarde.

Hit bi mogao biti film egipatskog režisera Yousrya Nasrallaha "Nakon bitke“ koji progovara o dvoje sudionika 'Arapskog proljeća' koji se nalaze na suprotnim stranama.

Izvan konkurencije, u 3D tehnici na festival stiže animirani blockbuster „Madagascar 3“, dok će britanski komičar Sasha Baron Cohen pohoditi festival kao „general Aladin“ kako bi promovirao svoje najnovije ostvarenje „Diktator“.

Festival u Cannesu poznat je kao odskočna stepenica u filmskoj industriji. To potvrđuje prošlogodišnji pobjednik, ove godine nagrađen Oscarom, "Artist“. No, jednako tako, "zločesta“ kritika i novinari koji napuštaju projekcije mogu pokopati neki film.

Dva majska tjedna na francuskoj rivijeri ključni su događaj koji „velike face“ ne propuštaju. Tisuće financijaša, šefovi studija i producenti dogovaraju velike projekte, uz obavezni šampanjac i kavijar, na luksuznim jahtama u kanskoj luci. Ipak, na popularnim zbivanjima i koktelima u posljednje vrijeme sve se više priča o nesigurnosti, krizi, pirateriji, padu prodaje DVD-a.

Predsjednik žirija festivala koji navršava 65 godina je talijanski redatelj Nanni Moretti, a u žiriju su, između ostalih, glumci Diane Kruger, Ewan McGregor, te modni dizajner Jean Pual Gaultier.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG