Dostupni linkovi

Čanak dobio poziv da se javi novosadskoj policiji po zamolnici crnogorskog MUP-a


Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak
Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je da je dobio poziv da se u petak, 29. oktobra, javi novosadskoj policiji po zamolnici crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Čanak je za Televiziju Hepi rekao da ne zna zašto je dobio poziv za saslušanje, ali da pretpostavlja da to ima "nekakve veze" sa njegovim boravkom na Cetinju, tokom ustoličenja mitropolita Joanikija.

"Ne znam šta hoće od mene, ali mogu da naslutim da ima nekakve veze sa mojim prisustvom na Cetinju, 4. i 5. septembra“, naveo je.

Čanak je ponovio da je tada bio na Cetinju da bi podržao ljude koji se suprotstavlju negiranju crnogorske države i nacije.

"I to je sve, i ništa više", poručio je lider LSV.

Za vreme obreda ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru, u gradu su se sukobili policija koja je bacala suzavac i građani koji su odgovarali kamenicama. Povređeno je oko 60 osoba.

Dan ustoličenja na Cetinju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Ustoličenje mitropolita Joanikija Srpske pravoslavne crkve (SPC) je izazvalo etničke tenzije između građana srpskog i crnogorskog nacionalnog korpusa u Crnoj Gori, pre svega zbog mesta održavanja.

Cetinje je kulturno-istorijski centar Crne Gore i simbol duhovne, državne i nacionalne samobitnosti Crnogoraca. Istovremeno je i sedište Mitropolije SPC u Crnoj Gori i mesto u kome je ustoličena većina mitropolita. Stanovnici su tražili da se ustoličenje održi van Cetinja.

Šta je Crnogorcima Cetinje?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link

Proteste protiv ustoličenja organizovale su crnogorske nacionalne organizacije i pokreti, predvođene najjačom opozicionom Demokratskom partijom socijalista (DPS), na čijem čelu je predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Ustoličenje na Cetinju podržao je deo ministara Vlade Crne Gore, bliskih SPC-u, na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem.

XS
SM
MD
LG