Dostupni linkovi

Kratkotrajna ili stabilna idila Camerona i Clegga


David Cameron (L) i Nick Clegg mašu novinarima nakon što su 12. maja 2010. predstavili plan njihove vlade
David Cameron (L) i Nick Clegg mašu novinarima nakon što su 12. maja 2010. predstavili plan njihove vlade
Glavna tema britanskih i većine evropskih novina jeste nova Vlada Velike Britanije, prvi koalicioni kabinet nakon punih 65 godina.

Pažnju posebno privlače neposredni zadaci koji predstoje kao i mogući problemi u političkom savezništvu konzervativaca i liberaldemokrata, osobito ličnom odnosu među liderima.

David Cameron i Nick Clegg su u ružičnjaku Downing Street-a 10 proglasili da je u Velikoj Britaniji osvanuo početak nove politike.

Izgledali su kao braća, čak blizanci. Istih su godina, građe, imaju iste oči, isto mladoliko lice, isti pomalo nadmen izraz lica, a vjerovatno koriste i isti gel za kosu.

Pitanje je, međutim, hoće li njihova veza uspjeti da potraje punih pet godina - do 7. maja 2015., kada će, kako su najavili, biti održani naredni parlamentarni izbori.

Financial Times sumnja da će koaliciona vlada opstati i pet mjeseci, kada se suoče s aktivistima na stranačkim konferencijama gdje više neće moći da samo šapuću nježne riječi.

Koalicioni kabinet Cameron-Clegg vrlo brzo će se naći na ispitu, budući da je zemlja suočena s najvećom poslijeratnom finansijskom krizom.

I Daily Telegraph u svom uvodniku ističe da su lični odnosi najvažniji element svake koalicije.

Očigledno je da se, bar za sada, gospoda Cameron i Clegg fantastično slažu, a čini se i da su pregovarački timovi dviju stranaka bili iznenađeni prijateljskom atmosferom u kojoj su protekli njihovi razgovori.

Sada, kada je okončano postizborno natezanje, na dnevnom redu će se naći daleko teži zadaci.

Za pedeset dana biće predstavljen jedan od najvažnijih budžeta u skorijoj britanskoj istoriji od kojeg će zavisiti da li će zemlja postati žrtva napada investitora, kao što je to bio slučaj s Grčkom, ili će polako krenuti ka privrednom oporavku, piše komentator Daily Telegrapha.

The Times u tekstu pod naslovom „Revolucija na britanski način“ piše da su lideri dvije stranke radikalno promijenili politički pejzaž u zemlji.

Times kao ohrabrujući znak buduće saradnje izdvaja obećanje lidera liberalnih demokrata da će nacionalne interese pretpostaviti stranačkim i njegovu ocjenu da kompromis, razumno i civilizirano ponašanje nisu znak slabosti, već snage.

Nova vlada počinje svoj mandat nečim što se do sada činilo potpuno nezamislivim, a to je šansa da se krene novim putem, zaključuje Times.

****
Pročitajte i ovo:
Lider konzervativaca novi britanski premijer
Na pomolu dogovor o formiranju britanske vlade
Britanci glasaju na parlamentarnim izborima
Konzervativci u vodstvu, ali bez većine
XS
SM
MD
LG