Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Skupština ne može inicirati smjenu tužioca


Ranka Čarapić i Ranko Krivokapić Fotografije: Savo Prelević
U kabinetu predsjednika skupštine Ranka Krivokapića danas nijesu željeli da zvanično komentarišu zahtjev direktora MANS-a Vanje Ćalović koja je od Krivokapića u otvorenom pismu zatražila da zakaže vanrednu sjednicu na kojoj bi se glasalo o razrješenju vrhovnog državnog tužioca Ranke Čarapić.

U kabinetu su se u neformalnom razgovoru pozvali na član 26 Zakona o državnom tužiocu u kome se kaže da prijedlog za imenovanje, razrješenje i prestanak funkcije državnog tužioca isključivo utvrđuje tužilački savjet. To u razgovoru za naš radio potvrđuje i Dragan Šoć, advokat i bivši ministar pravde.

"Inicijativa MANS-a je očigledno formalno upućena na pogrešnu adresu. Skupština jeste ta koja bira i razriješava, ali ne po sopstvenoj inicijativi nego po inicijativi tužilačkog savjeta. Trebalo je da se obrate tužilačkom savjetu i da to predlože", objašnjava Šoć.

Vanja Ćalović je u pismu Ranku Krivokapiću tražila razrješenje Ranke Čarapić zbog obmanjivanja poslanika i javnosti, očigledne nespremnosti da pokreće istrage po službenoj dužnosti i izostanka konkretnih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

U MANS-u tvrde da je vrhovni državni tužilac unizio tužilačku organizaciju odlaganjem i odbacivanjem prijava za koje se kasnije pokazalo da su bile opravdane. U tom kontekstu u MANS-u podsjećaju na slučaj prodaje zemljišta glavnog grada kompaniji "Carine" po cijeni višestruko nižoj od one
Vanja Ćalović
ponuđenoj na tenderu i primjećujući da je Osnovni sud u Podgorici u tom slučaju odlučio u korist ostalih ponuđača koji su se žalili na tu odluku.

Drugi konkretan primjer je slučaj prebijanja zatvorenika u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija. Ranka Čarapić je odbacila krivičnu prijavu sa obrazloženjem da nema osnova za krivično gonjenje, da bi je demantovao snimak policijske torture, a slučaj naknadno bio ponovo otvoren, piše u otvorenom pismu.

Vrhovnom državnom tužiocu u MANS-u zamjeraju i na odnosu prema slučaju Zavala čiji je jedan od aktera i potpredsjednik Vlade Svetozar Marović, a koji tužilaštvo istražuje preko dvoje godine, dok ključni akteri, tvrde u ovoj organizaciji, stiču imunitet od krivičnog gonjenja i napuštaju državu Crnu Goru.

Inicijativa MANS-a za razrješenje vrhovnog državnog tužioca je možda formalno pravo upućena na pogrešnu adresu, na skupštinu umjesto na tužilački savjet, ali nije zgoreg pomenuti da su šest od deset članova tog tijela kojim predsjedava baš Ranka Čarapić, ljudi iz tužilačke organizacije. Sedmi član je iz Ministarstva pravde, a ostala tri iz redova istaknutih pravnika.

Komentarišući inicijativu MANS-a, Slaven Radunović iz ujedinjene opozicije kaže da ga najmanje interesuje da li je inicijativa za razrješenje proslijeđena na pravu adresu. Kaže da mu je bitnija suština.

"Gospođa Čarapić se ponaša kao Alisa u zemlji čuda. Non - stop se iščuđava i traži od drugih da joj skupljaju dokaze kako vezano za organizovani kriminal i korupciju tako i za neke sitnije stvari. Stalno se traži da neko radi njen posao. Mislim da je ovo prevršilo svaku mjeru i da, ukoliko su navodi MANS-a tačni, ja to ne znam, ali pretpostavljam da jesu čim kažu da imaju zavodni pečat, mislim da je ovo kap koja je prelila čašu i da neko, ja ne znam ko je po zakonu zadužen za pokretanje inicijatve, da li je to tužilački savjet ili je to gospodin Krivokapić, ali taj koji je nadležan treba definitivno da pokrene postupak za njenu smjenu, a ja obećavam da ćemo u ime kompletne opozicije i koalicije "Bolja Crna Gora" da podržimo takav zahtjev", smatra Radunović.
  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG