Dostupni linkovi

Čak 38 posto djece mlađe od dvije godine koristi mobitele i tablet kompjutere


Dvoje od petero djece koristi smartphone ili tablet kompjuter prije nego progovori, navodi se u izvještaju organizacije Common Sense Media.

Organizacija je istraživanjem utvrdila da 38 posto djece mlađe od dvije godine koristi mobilni uređaj za igranje igrica, gledanje videa ili u neke druge svrhe. Godine 2011. je taj procenat iznosio 10 posto.

Blizu 72 posto djece je do 8. godine koristilo smartphone, tablet ili sličan uređaj.

"Ovo je pravi znak da je stigla digitalna generacija", rekao je osnivač i direktor organizacije Common Sense Media, Jim Steyer.

Istraživanjem je otkriveno da djeca sve više koriste mobilne uređaje, posebno u poređenju sa ostalim medijima. Gledanost televizije je ostala ista, jer je 66 posto djece mlađe od dvije godine gledalo televiziju 2011. i 2013. godine. Broj korisnika kompjutera među djecom je porastao sa 4 na 10 posto u periodu od dvije godine, a broj onih koji su gledali DVD je opao. Godine 2011. je iznosio 52, a ove godine iznosi 46 posto.

Ne samo da sve više djece koristi mobilne uređaje, nego ih koriste i vremenski duže. Djeca do osam godina su ove godine provela u prosjeku 15 minuta dnevno koristeći pomenute uređaje, dok su 2011. godine mobilne uređaje koristili u prosjeku pet minuta dnevno.

Steyer je objasnio da povećano korištenje mobilnih uređaja, kada je riječ o djeci, ima prednosti, ali i mane. Tablet kompjuteri mogu biti korisni u obrazovanju ili se mogu koristiti kao virtualne bejbisiterke, ali mogu i naštetiti djeci.

Američka akademija pedijatara preporučuje roditeljima da ograniče vrijeme koje djeca mlađa od dvije godine provode koristeći mobilne uređaje. Steyer je dodao da je važno da roditelji upućuju djecu da koriste mobilne uređaje u svrhu obrazovanja. On je kazao da kompanije koje proizvode mobitele i tablet kompjutere moraju napraviti "etičku i vrijednu" tehnologiju, tako da uređaji ne pridonose ovisnosti, nego obrazovanju, kao i da štite privatnost.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG