Dostupni linkovi

Da li Čajetinu diskriminišu Vučićevi naprednjaci?


Jedan od predizbornih slogana SNS-a
Jedan od predizbornih slogana SNS-a

Opština Čajetina obratila se ambasadama Rusije, Amerike, Kine, Nemačke, Francuske, Švajcarske i Ujedinjenim nacijama zatraživši zaštitu od, kako tvrde njeni čelnici, diskriminatorskog odnosa državnih organa. Inače, ova lokalna samouprava jedna je od retkih u kojoj na vlasti nije Srpska napredna stranka koju predvodi premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik opštine, Milan Stamatović - član Srpske narodne partije, navodi da i dalje nije u mogućnosti da počne izgradnju, kako tvrdi, najduže panoramske gondole na svetu, u koju će biti uloženo 13 miliona evra sopstvenih sredstava.

Stamatović kaže da mu Ministarstvo građevine još nije izdalo dozvole za realizaciju ovog projekta, koji će kako tvrdi, uvećati deset puta prihode od turizma na godišnjem nivou.

U Čajetini su ovih dana bili predstavnici nekoliko republičkih inspekcijskih službi. Nakon dolaska zaštitnika građana u Čajetinu, Saše Jankovića, Specijalno tužilaštvo je po hitnom postupku poslalo u kontrolu Upravu kriminalističke policije i Specijalnu službu za borbu protiv organizovanog kriminala. Došli su nenajavljeno da kontrolišu ono što sudo sada već više puta kontrolisali, rekao je Stamatović

Vrši se politički pritisak i diskriminacija jedne lokalne samouprave: Milan Stamatović
Vrši se politički pritisak i diskriminacija jedne lokalne samouprave: Milan Stamatović

“Evo vidite, po hitnom postupku neko je upao u opštinu Čajetinu, tu se pokušava napraviti neka veza prema meni zbog toga što sam primio u redovnu posetu Zaštitnika građana, i zato što sam se kandidovao za predsednika Srbije. Nekome to očigledno smeta i pokušava sada da vrši politički pritisak i republičku diskriminaciju u odnosu na jednu lokalnu samoupravu u koja ne pristaje na ucenu, dilove", kaže Stamatović.

Oglasilo se Ministarstvo građevinarstva saopštavajući da opština Čajetina nikada nije podnela zahtev da im se dozvoli izgradnja gondole.

Stamatović međutim podseća da resorno ministarstvo najpre treba da reši problem imovniskih odnosa na zemljištu kuda ide trasa gondole, a to je kako kaže, više od 2200 hektara. Stamatović iznosi tvrdnje da je vlast htela da ih pokloni fizičkom licu.

Predsednik opštine Čajetina kaže da se lokalna samouprava borila da zemljište ostane državno. Prema njegovim rečima, iako je ministarka Zorana Mihailović poništila štetno rešenje, spor pred Upravnim sudom nije završen. Stamatović je uveren da se sve politički odugovlači.

“Ovo zemljište Republički katastar i Direkcija za imovinu, treba da preknjiže na državu da bi mi mogli da dobijemo dozvolu. Država nije htela da se uključi da zajedno sa opštinom Čajetina finansira ovaj nacionalni projekat, a sada bi da neko sebi pribavi zasluge i da kaže, ovi u Čajetini su nesposobni i dapremijer Vučić dođe na otvranaje. Ontreba da otvori Gondolu kao što sve u Srbiji on otvara", kaže Stamatović koji dodaje da ga vlast često optužuje za bespravnu gradnju na Zlatiboru.

Međutim, vlast je ta koja najviše besparvno gradi, uzvraća Stamatović.

“To su sve ljudi koji su sada u SNS, ili su bliski naprednjacima, a ja sam rekao i ponavljam , ja ne polažem račune ni jednoj političkoj partiji, jer mene već četvrti put bira narod.Mene nije postavio Alekasndar Vučić dekretom i ja ne polažem nikakve račune Aleksandru Vučiću, niit bilo kojoj partiji, nego ovom narodu ovde. kaže on.

Optužbe o diskriminatorskom odnosu vlasti prema Čajetini, čajetinski naprednjaci odbacuju, i sve vide kao zamenu teza. Predsednik SNS-a u Čajetini Aleksandar Jeremić kaže da se Stamatović uvek predstavlja kao lažna žrtva političkog pritiska.

“Moge stvari u Čajetini nisu urađene kako treba,nisu urađene po zakonu i zbog toga je došlo do ovakve sporne situacije gde predsednik opštine prebacije loptu na resorno ministarstvo.Uvek, je nažalost, Milan Stamatovićsebe smatrao žrtvom političkog progona,a kada govorimo o projektu gondole, kao i o svakom drugom projektu, potrebno je da se ispune određeni uslovi, da se potrebna dokumentacija dostavi kome treba da bi se te dozvole dobile.Ovo nema veze sa politikom", kaže Jeremić.

Politički sukobi vlasti i naprednjaka u Čajetini traju već nekoliko godina, uvek se zaoštre pred izbornu kampanju. U poslednjoj bilo je i fizičkih obračuna.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG