Dostupni linkovi

Čačiću uvjetna kazna za prometnu nesreću u Mađarskoj


Radimir Čačić
Drugi čovjek hrvatske Vlade Radimir Čačić neće u zatvor, epilg je to višemjesečnog sudskog procesa pred sudom u mađarskom Kapošvaru gdje se Čačiću sudilo zbog prometne nesreće koju je izazvao naletivši svojim Chryslerom na Škodu mađarske vozačice Katelyn Liptak. Udareni auto se zabio u ogradu i pri tom je smrtno stradao suprug vozačice, 60-godišnji Gyorgy Liptak i njezina majka Imrene Antal.

Protiv hrvatskog dužnosnika je podignuta tužba, suđenje traje od lani i u petak je izrečena nepravomoćna presuda - 22 mjeseca uvjetno uz 3 godine kušnje.

„To je točno ono što se nalazi u 'sivoj zoni', što bi se formalno reklo, dakle, nije bezuvjetna presuda na zatvor, a istovremeno je ocijenjeno da je odgovoran, odnosno kriv za nesreću. Po mojem sudu to je dovoljno da se smatra moralno nedopustivim za nastavak karijere, ali uvjeren sam da će politički to biti interpretirano tako da gospodin Čačić može i treba nastaviti kraijeru'', ističe sveučilišni profesor i politički analitičar dr Žarko Puhovski.

Presuda se u Hrvatskoj iščekivala s osobitim zanimanjem, a u 14 sati i 30 minuta kad je izrečena, Hrvatska je radio televizija prekinula redovan program i emitirala izvanredne vijesti.

Tužiteljistvo je tvrdilo da je tog kobnog jutra Čačić vozio prebrzo, da se nije prilagodio uvjetima na cesti i zahtijevalo je kaznu od jedne do pet godina zatvora.

Čačić je od samog početka tvrdio da nije kriv, da nije vozio brzo, da je uletio u oblak magle i da automobil ispred njega nije imao upaljena svjetla. I u petak je izrazio duboko žaljenje zbog smrti dvoje ljudi i osjećaj osobne odgovornosti za nesreću, te zahvalio na korektnom suđenju:

„Ni u jednom trenutku nisam želio politizirati ovaj postupak, pa čak ni u samom trenutku nesreće pozivati se na diplomatsku putovnicu, ili bilo što drugo. Jasno sam rekao da ću poštivati svaku odluku suda i to ponavljam, a na bilo koje druge konotacije koje se javljaju nisam mogao utjecati i smatram ih štetnim.“

Svojevremno je izjavljivao da će se povući iz politike ako presuda bude bezuvjetna, većina hrvatske javnosti nije suosjećala s njegovom situacijom, pogotovo zbog Čačićevog često bahatog ponašanja i brojnih ranijih prometnih nesreća.

S druge strane, cijeli drzavni vrh, osobito hrvatski premijer Zoran Milanović, Vlada i vladajuća koalicija cijelo su vrijeme branili svog najistaknutijeg člana i glavnog gospodarskog stratega. Govorili su da suđenje za nesreću ne utječe na Čačićev politički ugled i da će izaći iz Vlade jedino ako bude morao boraviti u mađarskom zatvoru.

Hrvatski premijer Zoran Milanović i u petak je ponovio svoju izjavu o hrvatskom i mađarskom odnosu prema vladavini prava, ustvrdivši da je Hrvatska u tome bolja jer je stalno govorila da će poštovati svaku presudu u slučaju Čačić, a mađarsko je državno odvjetništvo lani odbilo zahtjev Hrvatskog državnog odvjetništva da ispita predsjednika Uprave MOLa Zsolta Hernadija zbog navodnog mita od 10 milijuna eura jer bi to, odgovorili su, ugrozilo sigurnost Mađarske.

Nakon presude i uvjetne kazne za Čačića, premijer nije želio komentirati hoće li Čačić ostati u Vladi, ali je kazao da se u Hrvatskoj protiv prvog potpredsjednika Vlade provodi prava medijska hajka.

„Ovo je pokušaj da se jednog čovjeka, preko svake mjere, pa čak i ljudske mjere, zbog njegovog malo oštrijeg karaktera i grubosti, ako hoćete, naprosto 'zakuca' u zemlju, i ja to kao čovjek neću dopustiti. Ali, da ima bilo kakav etički nedostatak u tom kaznenom djelu ja bih o tome već davno progovorio“, istakao je Milanović.

Izrečena kazna, trogodišnja uvjetna kazna uz 4.000 eura sudskih troškova koje Čačić mora platiti, veliko je rasterećenje i za Čačića, a i za cijelu hrvatsku Vladu, zaključuje politički analitičar Davor Gjenero:

„Proces je pokazao da se gospodin Čačić od samog početka ponašao krajnje korektno. Nije izbjegavao, niti otezao suđenje, nije ni na koji način otežavao provođenje procesa, izrazio je žaljenje zbog svoje odgovornosti za nesreću koja se dogodila. Prema tome, njegova pozicija je sada, u najmanju ruku, jednaka onoj kakva je bila kada je ova Vlada i sastavljana, a to znači da svi oni koji su govorili da bi Čačić morao podnijeti ostavku sada, zapravo, ostaju bez argumenata. Jedino gospodin Čačić u naredne tri godine ne bi smio sjesti za volan automobila.“
XS
SM
MD
LG