Dostupni linkovi

Vređanje žena u Opštini Čačak: Izvinjenje nije sankcija


Čačak, ilustrativna fotografija
Čačak, ilustrativna fotografija

U redovima čačanske vladajuće koalicije, koja se po sastavu može smatrati političkom kopijom odnosa partijskih snaga na republičkom nivou vlasti, incident baziran na rodnoj diskriminaciji dodatno je podelio opštinske čelnike.

Dogodio se kada je odbornik Srpske napredne strane (SNS), partije premijera Aleksndra Vučića, Radenko Lečić uvredio je sa skupštinske govornice svoju koleginicu iz Nove Srbije (NS) Vesnu Novaković, rekavši da ona ne može da komentariše probleme u školi u mestu Bresnica pošto "nema svoju decu".

Lečić se kasnije izvinio, ali je rekao da je pogrešno protumačen i da nikoga nije uvredio.

Verbalnom incidentu u lokalnom parlamentu prethodilo je izlaganje doktorke Novaković, koja je za skupštinskom govornicom rekla da je Radenko Lečić u predizbornoj kampanji opstruisao gradnju đačke kuhinje i fiskulturne sale u Osnovnoj školi u Bresnici kod Čačka. Lečić je potom izašao za govornicu i poručio da o bresničkoj školi ne može da priča osoba koja ne živi u tom selu i koja nema svoju decu.

Radenko Lečić
Radenko Lečić


"Ništa loše nisam mislio. Ja sam otac tri ćerke, da neko ne pomisli da sam hteo bilo šta loše da kažem, niti sam imao takvu nameru. Javno se izvinjavam, ali znam da sam sto posto tačan i ono što sam rekao bilo je bez ikakve uvrede", naglasio je Lečić.

Doktoka Novaković nazvala je izvinjenje Radenka Lečića formalnim, a njegov jučerašnji postupak neljudskim. Ona nema dilemu da je kolega iz SNS izneo diskriminatorsku uvredu na njen račun.

"Gest Radenka Lečića mnogo više nego mene pogodio je žene koje imaju problem sa začećem i porodice koje se na sve načine godinama lavovski bore da dobiju decu", izjavila je Novaković.

Vesna Novaković
Vesna Novaković


U odbranu Vesne Novaković stale su njene koleginice iz opozicionih, ali i pojedinih vladajućih stranaka, poput Nataše Cvijović iz Socijalističke partije Srbije, stranke šefa diplomatije Ivice Dačića. Ona je ocenila da odbornik Lečić verovatno nije imao nameru da uvredi Vesnu Novaković, ali i naglasila da se u političkoj komunikaciji mora voditi računa u svemu što se govori.

"Potpuno je apsurdno uopšte govoriti kada je reč o privatnosti i ličnim izborima ili situacijama na koje uopšte ne možemo da utičemo. Nikakav vid diskriminacije ne mogu da prihvatim. Ni po jednom osnovu, ni prema jednoj osobi", istakla je Cvijović.

Da i koliko je lekcija o nedopustivosti diskriminacije po svakoj pa i po rodnoj osnovi nedopustiva, pokazuje i izglasna odluka odbornika Skupštine Čačak a po zahtevu odbornika NS.

Naime, zatražili su izjašnjenje da li je odbornik Lečić svojom izjavom povredio Poslovnik Skupštine grada. Odbornici su većinom glasova ustvrdili da se tako nešto nije dogodilo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG