Dostupni linkovi

Čačak u Belgiji "proslavili" pljačkaši


Čačak
Čačak
Iako ogromna većina Belgijanaca do pre dve nedelje nikada nije čula za Čačak u Srbiji, ime ovog grada dobro su upamtili otkako je u toj zemlji uhapšena petočlana grupa kriminalaca iz Čačka koja je počinila oko 150 provala i pljački u flamanskom delu Belgije. Javnost ove mirne zapadnooevropske države bila je šokirana kada je objavljeno da sva petorica uhapšenih kriminalaca dolaze iz malog grada u Srbiji.

Novinar dnevnog lista ’’Hat Belang van Limburg’’ Ruben Stegen došao je u Čačak da istraži kakav je to grad.

Ova petočlana grupa u protekla tri meseca izvršila je 150 pljački i provala u flamanskom delu Belgije, što je polovina ukupnog broja pljački koje se na tom području izvrše za čitavu godinu dana. Novinar Ruben Stegen kaže da su kriminalci bili bezobzirni i veoma dobro organizovani.

"Provaljivali su u kuće i krali novac, nakit i druge dragocenosti, ali i vredne stvari koje je lako odneti poput laptopova, ajfona, ijpeda. Ukradene stvari slali su u Srbiju, odakle su, prema navodima policije, i dobijali instrukcije", kaže Ruben Stegen.
Ruben Stegen
Ruben Stegen

Iako se, kako kaže, uverio da je Čačak mirno mesto nalik belgijskim gradovima slične veličine, Stegen ocenjuje da će se nakon poslednjih događaja predrasude njegovih sunarodnika o Čačku i Čačanima, nažalost, još dugo zadržati i da će njihove asocijacije na ovaj grad listom biti negativne.

"Oni su pročitali taj jedan članak i videli da je grupa Čačana izvršila 150 provala u severnoj Belgiji. Sada tamo svi misle da je to grad pun lopova i kriminalaca i da mora da je užasno živeti u njemu. To naravno nije tačno. Čačak je lep i miran grad poput gradova u Belgiji. Siguran sam da u njemu srazmerno ima isti broj kriminalaca kao u svakom belgijskom mestu", navodi on.

Publicista Rodoljub Petrović podseća da je donedavno Čačak imao imidž grada u kojem su rođeni neki od najboljih evropskih košarkaša svih vremena, odakle su potekli čuveni rok muzičari, pisci, reditelji, veliki umetnici. Nažalost, sada se povezuje sa kriminalom, kaže on.

"Priču o Čačanima kao gangsterima, lopovima, kao nekim prevarantima, biće teško izbrisati u budućnosti. Zamislite stranog investitora kome ovde ponudite sve, a on se seti da je to grad odakle je čovek koji je izveo pljačku stoleća. Sigurno da će to veoma negativno da utiče. Štetu je lako i brzo napraviti, a ispravlja se veoma teško", naglašava Petrović.

Predsednik čačanske skupštine Veljko Negovanović bio je neprijatno iznenađen kada je pročitao da su uhapšeni pljačkaši iz Belgije njegovi sugrađani, ali ističe da to ništa ne može da govori o gradu. Jedino dobro je to što su iza rešetaka, kaže Negovanović.

"Mislim da su naneli veliku štetu gradu Čačku i svim Čačanima. Nadam se da će to da služi za primer da ako još neko razmišlja da krene tim putem, da će ga to na neki način odvratiti, jer ovo više nije samo njihov problem, već očigledno problem naše sredine", kategoričan je predsednik čačanskog parlamenta.
XS
SM
MD
LG