Dostupni linkovi

Tuča odbornika Skupštine Čačka


Nakon tuče odbornika, sednica je prekinuta do daljeg.
Nakon tuče odbornika, sednica je prekinuta do daljeg.

Predsednik skupštine grada Čačka, Igor Trifunović, povređen je prilikom incidenta koji su u lokalnoj skupštini izazvali odbornici Dveri. Dramatični događaji u skupštinskoj sali koji umalo nisu eskalirali u otvorenu tuču, usledili su u trenutku kada se činilo da je dogovor vlasti i opozicije o normalizaciji parlamentarnog rada veoma blizu.

Nakon što je predsednik gradske skupštine Igor Trifunović počeo da izriče mere opomene, sa svojih pozicija do stola predsedavajućeg spustilo se nekoliko odbornika Dveri, a šef te odborničke grupe Aleksandar Tanasković predsedniku parlamenta u lice je bacio skupštinski materijal.

Reakcija predstavnika Dveri dovela je do opšteg meteža i odgurivanja u skupštinskoj sali, a najratobornije odbornike kolege su posle izvesnog vremena ipak uspele da obuzdaju.

Kada se oporavio od šoka zbog fizičkog nasrtaja na njega, predsednik skupštine, nadvikujući se sa odbornicima, prekinuo je zasedanje.

“Poštovani odbornici, na osnovu člana 160 Poslovnika o radu, prekidam sednicu. O njenom nastavku bićete naknadno obavešteni”,rekao je Trifunović.

Nešto kasnije ustanovljeno je da je Trifunoviću povređeno oko, zbog čega je morala da interveniše hitna pomoć.

Ovom incidentu prethodio je sličan sukob nepunih pola sata ranije. I u njemu je bilo guranja i povlačenja, uz prateći arsenal najprimitivnijih psovki i uvreda koji su jedni drugima upućivali predstavnici suprotstavljenih tabora.

Odbornici Dveri smatraju da su predstavnici opozicije, kako su naveli “žrtve bahatosti i samovolje Srpske napredne stranke i njihovog predsednika skupštine Igora Trifunovića”.

“Smatramo da su povređeni svi, ne samo principi pristojnosti, ne samo nekog normalnog parlamentarnog rada, nego ako smo mi ovde fizički ugroženi, šta onda mogu da očekuju”, navodi odbornica Dveri Milica Prokić.

Trifunović naglašava da su opozicija i vlast bili na pragu dogovora o novom poslovniku, ali da vladajuća većina, kako je rekao, nije mogla da pristane na ucene, pre svega odborničke grupacije Dveri.

“Teme o kojima smo razgovarali, koje se tiču bitnih stvari za dogovor u vezi sa novim poslovnikom o radu su nama bile prihvatljive, ali ne teme koje su bile proširene, pa barem tri do četiri puta”, istakao je prvi čovek čačanskog parlamenta.

Dva teška incidenta na granici tuče za nepunih pola sata prava je mera onoga što su Čačani zaslužili birajući svoje predstavnike na lokalnim izborima 2016. godine, ocenjuje novinar Stojan Marković.

“Sada se pokazalo kakva je pogubnost toga što u gradskoj skupštini nema zastupnika građanske opcije. Dobili smo ekstremiste jedne ili druge vrste, ali nemamo ni demokratske ni građanske opcije zastupljene u skupštini grada i bilo je samo pitanje dana kada će do ovako nečeg doći. A, ako bih nekoga trebalo da apostrofiram kao glavnog krivca, onda je to svakako predsednik skupštine koji je po ko zna koji put pokazao da apsolutno ne drži konce predsedavanja u svojim rukama”, naglašava Marković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG