Dostupni linkovi

Čačani hoće referendum zbog zgrade za Rome


Poruke meštana Košutnjaka

Meštani čačanskog naselja Košutnjak traže raspisivanje referenduma, na kom bi se stanovnici tog dela grada izjasnili da li su saglasni da se u naselju izgradi zgrada namenjena raseljenim Romima koji trenutno žive na Sajmištu i u Trnavskoj ulici. Nezadovoljni građani tvrde da njihov protest nema veze sa bilo kakvom vrstom netrpeljivosti prema romskoj populaciji, a gradočanelnik Čačka Milun Todorović je vrlo oštar, karakterišući njihovo nezadovoljstvo svojevrsnim aparthejdom.

Meštani Košutnjaka naglašavaju da ne žele da im se otme jedina parcela u njihovom komšiluku koja se može iskoristiti za, kako navode, “preko potrebne sportsko-socijalne sadržaje u vidu sportskog terena, igrališta za decu i drugih sličnih sadržaja”. Podsećajući da je u kvartu već napravljeno nekoliko zgrada za socijalno stanovanje, žitelji ovog naselja napominju da postojeći kapaciteti fekalne kanalizacije nisu dovoljni ni za trenutne potrebe naselja, zbog čega često dolazi do izlivanja kanalizacije. Optužbe da su ovi razlozi samo maska kojom žele da prikriju nezadovoljstvo što će im u komšiluk doseliti pripadnici romske populacije oni odlučno odbijaju.

“Imamo protiv i da se premijeri i ministri ovde nasele. Nebitno je uopšte ko će biti u zgradi, samo ne želimo da se ona gradi. A i posle svega ovoga, kako će se osećati taj koji dođe u tu zgradu kada zna da je kompletno stanovništvo protiv toga”, kaže Vladimir Grujović.

“Nigde u svetu ni u EU ne postoji da se jedna populacija od dvadeset i nekoliko porodica, koji su naučili na jedan sasvim drugačiji život, drugi način života imaju, stavi u jednu zgradu. Oni moraju da se socijalizuju, a tako ih nikada nećemo socijalizovati. Mi ovde, ustvari, pravimo jedan geto”, tvrdi Aleksandar Jovašević.

Protiv rasizma: Milun Todorović
Protiv rasizma: Milun Todorović

Sa druge strane, gradonačelnik Čačka Milun Todorović kaže da stvari treba nazvati pravim imenom.

“Mislim da svi znamo, samo niko neće javno da izgovori šta je u stvari problem. Problem je, nažalost, ono što ja ne mogu da shvatim i neću da shvatim nikada da nekome smetaju 22 stana za čačanske Rome. Naše ljude koji su rođeni ovde, a koji žive u uslovima nedostojnim čoveka”, navodi on.

Todorović je naglasio da će čačanski Romi koji su budu doselili u Košutnjak, kroz novi sistem upravnika zgrada, morati da poštuju sve standarde kolektivnog stanovanja.

“Dakle, neće moći da se bave sekundarnim sirovinama i svime onim čime su se možda bavili. Moraće da poštuju kućni red i sve ono što poštuje stanar jedne zgrade”, ističe gradonačelnik.

Pojedine opozicione stranke u čačanskom parlamentu takođe su se usprotivile gradnji zgrade za raseljene Rome. U Dverima su pozivali gradsko rukovodstvo da sasluša argumente nezadovoljnih građana ovog dela grada.

“Niko nema problem da se zbrinu oni koji nemaju svoj dom, da se uradi što više socijalnih stanova, da se pomogne socijalno ugroženim kategorijama stanovništva. Ali, ne na ovakav način da se apsolutno ne zna ni šta je ideja, ni zbog čega se to radi na toj lokaciji, niti da li je bilo nekih drugih, alternativnih rešenja. To vam je slika ove vlasti. Oni, jednostavno, sve kriju”, ocenjuje lider Dveri i narodni poslanik Boško Obradović.

Kriju se informacije: Boško Obradović
Kriju se informacije: Boško Obradović

Goran Javorac iz naselja Košutnjak kaže da će se on i njegove komšije svim pravnim sredstvima boriti da do gradnje ne dođe.

“Prvo je išla peticija, ali nije uvažena. Sada imamo zahtev za referendum, što nam je zakonski omogućeno i dozvoljeno. Ako ni to ne da rezultate, mi ćemo tražiti sledeće zakonske mogućnosti, da se ne samo zgrade za Rome, nego nikakve stambene zgrade više ne grade na ovom području. Ovaj deo grada više ne može da primi kolektivno stanovanje”, kaže ovaj meštanin Košutnjaka.

Na mestu gde bi trebalo da bude izgrađena sporna zgrada, meštani su napravili improvizovane sportske terene i okačili transparente: ''Dečja igra nema cenu'' i ''Gradonačelnik - persona non grata’’. I pored toga, prvi čovek Čačka Milun Todorović je jasan - zgrada za raseljene Rome biće sagrađena u naselju Košutnjak ukoliko taj projekat odobri i podrži EU.

“Ne želim da pristanem na ucene, a pogotovo na ucene te vrste, da se neko rasno diskriminiše zato što je Rom. Zaista ne mogu da shvatim da u Čačku može da postoji aparthejd”, oštar je gradonačelnik Čačka.

Dvadeset tri stambene jedinice u Košutnjaku trebalo bi da budu izgrađene donatorskim sredstvima EU. U stanove će se useliti Romi koji trenutno žive u privremenom smeštaju na Sajmištu i Trnavskoj ulici. Te dve lokacije određene su za novu industrijsko-stambenu zonu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG