Dostupni linkovi

Čačak: Predsednik Skupštine odbio da se izvini zbog vređanja homoseksualaca


Gradska skupština Čačka
Gradska skupština Čačka
Predsednik čačanske skupštine Veljko Negovanović oglušio se o preporuku poverenice za zaštitu ravnopravnosti Nevene Petrušić da se lokalni parlament izvini pripadnicima seksualnih manjina zbog toga što im je u usvojenoj skupštinskoj Preporuci o ukidanju rijaliti programa u Srbiji naneta uvreda, konstatacijom da se ovim programima ’’promovišu homoseksualizam i pedofilija’’. U opoziciji Negovanovićev postupak nazivaju skandaloznim.

Veljko Negovanović nije želeo da preporuku poverenice za zaštitu ravnopravnosti uvrsti u dnevni red današnjeg zasedanja skupštine, najavivši da nije izvesno da će to uopšte učiniti, jer, kako kaže, ’’sankcije za ovaj prekršaj nisu velike’’.

„To je da će nas poverenica staviti u medije da smo uradili nešto što je mimo Zakona o rodnoj ravnopravnosti. Drugih sankcija nema kada je u pitanju ta odluka.“

RSE: Dakle, vi na to pitanje gledate kroz pitanje sankcija?

Neganović: Ne gledam kroz pitanje sankcija, nego kada smo donosili odluku možda smo nespretno ubacili jednu rečenicu. Suština naše odluke nije bila da povredimo prava manjinskih grupa, već da apelujemo na RRA da mediji sa nacionalnom frekvencijom malu upriliče svoj program.

Pokretač skupštinske Preporuke o ukidanju rijaliti programa, Aleksandar Maksimović iz SNS, kaže da nema razloga da se bilo ko izvinjava zbog usvajanja ovog dokumenta. On naglašava da nema ništa protiv osoba drugačije seksualne orijentacije, ali, kako ističe, ima protiv propagande homoseksualizma.

„Apsolutno nemam ništa protiv da savako u svoja četiri zida, u parku ili pored Morave ispoljava svoje sklonosti. Ali, smatram pogrešnim da se to javno propagira i da se to nameće kao standard mladima i građanstvu. Zbog toga mislim da nema razloga da skupština uputi izvinjenje“, ističe Maksimović.

Stojan Marković iz LDP smatra upozoravao je da su deklaracijom skupštinskog parlamenta povređena ljudska prava pripadnika seksualnih manjina. Odluku predsednika skupštine Veljka Negovanovića da se ogluši o preporuku državnog organa i ne iznese je pred odbornike naziva skandaloznom.

„Ako se najviši lokalni organ samouprave oglušuje o preporuku i mišljenje poverenice za zaštitu ravnopravnosti, onda ne znam koje zakone predsednik skupštine i lokalni parlament hoće da poštuju“, pita se Marković.

U preporuci poverenice Nevene Petrušić, pored ostalog, stoji da dokument koji je usvojila čačanska slkupštinasadrži navode koji imaju obeležja diskriminacije manjina, u ovom slučaju stavljanja osoba homoseksualne orijentacije u isti kontekst sa negativnim i zabranjenim pojavama u društvu. Po njenom mišljenju, to predstavlja nepprihvatljivo etiketiranje i vređa dostojanstvo ovih osoba.
XS
SM
MD
LG