Dostupni linkovi

Dragutinović: I Laza Paču je imao deficit


Poređenje sa budžetima Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca - ministarka Diana Dragutinović
Poređenje sa budžetima Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca - ministarka Diana Dragutinović
Budžet za 2010., koji predvidja deficit od 107 milijardi dinara, bolji je od prethodnih koji su imali deficit, tvrdi ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović.

Predlog zakona o budžetu za 2010. prošao je jednoglasno na Vladi. Planirani prihodi iznose 655 milijardi 971 milion dinara, a rashodi 762 milijarde 971 milion dinara.

Predlog bužeta ima 500 strana i mnogo novina, rekla je ministarka finansija Diana Dragutinović.

A kako bi dokazala da je ovaj predlog budžeta dobar, bez obzira na neke kritike, ministarka je novinarima pokazala zakone bužeta, takodje sa deficitom, iz nekih ranijih godina.

Tako, na primer, ministarkin uzor buždet Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, koji je pravio Laza Paču, imao je 150 do 200 strana, a u parlamentu su mu verovali kako troši pare i nisu ga kritkovali, tvrdi ministarka Dragutinović.

Zatim je pokazala onaj iz 1996. sa 50 strana i navela primere zakona budžeta iz 2004/5/6 sa po 100 strana. Ovaj za 2010. je, osim što ima 500 strana, mnogo obuhvatniji i transparentniji, kaže ministarka.

“Prikazani su dodatni prihodi budžetskih korisnika, druga novina je da je agrarni budžet od 26 milijardi dinara verovatno rekordni agrarni budžet”, objasnila je Dragutinovićeva, i navela da su takodje prvi put su prikazani poreski rashodi.

“Rekla bih da je ovo neka vrsta pobede Ministarstva finansija jer je ove izmene predložilo pre nego što je Državna revizorska institucija donela svoj izveštaj“, rekla je ministarka finansija.

Budžetski deficit od 107 milijardi dinara biće pokriven iz kreditnih izvora i rezervi ministarstva finansija. Budžet za 2010. je razvojni jer je obuzdana potrošnja, a obezbedjeni su podsticaji privredi i za infrastrukturne projekte, objašnjava dalje ministarka.

REALNA PROCENA PRIHODA

Ekonomista Goran Nikolić kaže za naš program da je predvidjeni deficit za 2010. blago manji od onog koji će biti ostvaren ove godine, i da je to u skladu sa intencijom vlade da smanji konsolidovani budžetski deficit sa 4.5 na četiri procenta:

“Ako imamo u vidu inflaciju u 2010. verovatno od šest ili sedam posto onda vidimo da su i prihodi i rashodi u budžetu smanjeni u realnom iznosu. To je pozitivno. I imajući u vidu da ćemo imati verovatno rast BDP u 2010.godini, to podrazumeva da će blago doći do pada udela javne potrošnje”, kaže Nikolić.

On misli da je realno napravljena procena prihoda: “Čini mi se da je rast od 6 do 7 posto budžetskih prihoda u drugoj polovini godine vrlo lako preneti u 2010.”

Pošto je u danu kada je objavljeno da je predlog budžeta za narednu godinu napravljen, iz skupštinske procedure povučen Predlog zakona o završnom računu za 2008, a samo četiri dana pošto je Državna revizorska institucija objavila izveštaj o brojnim propustima u trošenju budžeta ministarka finansija Diana Dragutinović kaže da će se završni račun naći u četvrtak pred vladom:

“Mi smo u suštini poslušali preporuku revizora da bismo prilagodili završni račun preporukama revizora. Razlika je zaista poptuno računovodstvena. Reč je o tome kako su knjižene kursne razlike“, tvrdi Dragutinovićeva.

“Ali samo za vašu informaciju, to što mi prilagodjavamo završni račun preporukama revizije da mi poštujemo nalaze revizorske kuće i da je njen nalaz povoljniji za budžet zato što su bili potcenjeni prihodi u iznosu od 1,2 milijardi dinara,“ rekla je novinarima ministarka finansija.

Na pitanje hoće li biti pokrenuta nečija odgovornost zbog navoda revizora da je najviše nepravilnosti u trošenju budžetskih para bilo u javnim nabavkama ministarka finansija je rekla da to sada zavisi od Državne revizorke kuće. Da ova institucija treba da odluči da li treba da podnese prijave, prekršaje ili krivične, protiv ministarstava ili pojedinaca.
XS
SM
MD
LG