Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Buzek: Klausu jasno da neće zaustaviti Lisabonski voz


Vaclav Klaus (desno) i Jerži Buzek u Pragu, 09. oktobar 2009.
Šef Evropskog parlamenta (EP) Ježi Buzek izjavio je sinoć u Varšavi da je i češkom predsedniku Vaclavu Klausu jasno da neće uspeti da zaustavi "lisabonski voz".

"Klaus ima vrlo pragmatičan pristup i jasno mu je da će Lisabonski sporazum stupiti na snagu, bez obzira na to što je on protiv sporazuma", kazao je Buzek u subotu uveče poljskoj komercijalnoj televiziji TVN24.

On je dodao da se sami Česi plaše da ne budu označeni za kočnicu Evrope.

Šef EP koji je u petak razgovarao sa Klausom u Pragu, a u subotu u Varšavi prisustvovao svečanosti, na kojoj je predsednik Poljske Leh Kačinjski potpisao Lisabonski sporazum, kazao je da je time put završen, ali da to ne znači da se EU neće uskoro proširiti.

"Želimo proširenje, sasvim sigurno na Balkan, ali to zavisi takođe i od zemalja koje se kandiduju", kazao je Buzek koji je pošto Poljska u subotu završila ratifikaciju sporazuma rekao takođe da veruje da će on stupiti na snagu do kraja godine.

"Nakon razgovora sa Klausom juče imam utisak da Klaus zna da lisabonski voz više ne može da se zaustavi. On sada samo želi da još nešto bude izmenjeno", rekao je Buzek.
XS
SM
MD
LG