Dostupni linkovi

Lider SDA traži nastavak podrške Brisela


Foto: Midhat Poturović
U okviru samita EU u Briselu će danas biti održan sastanak evropskih lidera iz narodnih stranaka, na kojem će predsjednik SDA Sulejman Tihić zatražiti nastavak pomoći Evropljana za postizanje dogovora o ustavnim reformama u BiH.

Tihić je najavio da će ukazati na trenutnu političku situaciju u BiH, uzroke i moguće posljedice, sa posebnim akcentom na prijedlog reformi Ustava BiH koji su političarima u BiH ponudili SAD i EU:

"Zamoliću da ostanu uz BiH, da nam pomognu u rješavanju ovih problema, kako bi se zaustavili negativni trendovi", kazao je Tihić.

Tihić je u srijedu razgovarao sa evropskim zvaničnicima, među kojima i sa komesarom za vanjsku politiku i sigurnost Havijerom Solanom, koji su kazali kako Brisel ostaje u butmirskom procesu, ali da bh. političari moraju postići dogovor:

"Očekujem da njihovi izaslanici već naredne sedmice budu ovdje i razgovaraju sa predstavnicima političkih stranaka, a nedjelju iza toga došao bi jedan viši nivo koji bi na neki način pokušao zaokružiti ciklus razgovora sa političkim strankama i možda usaglašavanja i prilagođavanja paketa koji su izložili u Butmiru", rekao je lider SDA.

Tihić je inače, kao i većina lidera stranaka iz Federacije BiH odbio poziv predsjednika SNSD-a i premijera RS-a Milorada Dodika da stranački lideri sutra, na sastanku u Banjaluci, pokušaju bez međunarodnih zvaničnika postići dogovor o spornim političkim pitanjima.

Tihić je rekao da se neće odazvati pozivu, jer smatra da Dodik "time želi samo da odgodi ozbiljne razgovore", te da sa Dodikom ne želi razgovarati ukoliko nisu prisutni lideri svih stranaka na vlasti, a kada je je riječ o ustavnim reformama, i važne opozicione stranke.

Došao bi samo Čović

Stranka za BiH isključila je mogućnost da će se odazvati pozivu. Damir Arnaut, savjetnik člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića (lidera Stranke za BiH), rekao je da članovi ekspertskog tima SAD i EU ostaju u BiH barem idućih mjesec dana, te da već imaju pozive za nastavak razgovora s njima.

"S obzirom na te činjenice, ne vidim produktivnost u miniranju tog procesa i otvaranju nekih paralelnih procesa", rekao je Arnaut.

Sekretar za informisanje SDP-a Damir Mašić rekao je da u ovoj stranci ne vide razlog zašto bi Dodik zvao SDP, navodeći da je predsjednik ove stranke Zlatko Lagumdžija u Butmiru rekao da se neće odazvati ni na jedan poziv lidera iz BiH, već samo na razgovore koje organizuju SAD i EU.

Portparol HDZ-a BiH Mišo Relota rekao je da će se ta partija odazvati na svaki kvalitetno organizovan sastanak koji nudi rješenje otvorenih pitanja evroatlantskih integracija.

"Mi imamo stav da svakako treba razgovarati sa legitimnim predstavnicima kako bi bila postignuta rješenja i stabilizovane političke prilike", rekao je Relota.

Milorad Dodik uputio je poziv svim strankama koje imaju predstavnike u Parlamentu BiH za sastanak u Banjaluci koji bi trebalo da bude održan u petak, 30. oktobra.

Dodik je u pozivu naveo da je, bez obzira na razlike koje političke partije u BiH imaju o mnogim pitanjima, jedini način da se one prevaziđu razgovor i dogovor.

Nagoviješteno je da bi se razgovaralo i o "modalitetima i procedurama koje se odnose na moguće ustavne promjene", te o ključnim spornim političkim pitajima - radu Savjeta ministara, ispunjavanju preostalih obaveza BiH u procesu ukidanja viznog režima, popunjavanju upražnjenih mjesta u institucijama BiH, izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, Ombudsmanu RS, pripremama za aktivnosti vezane za status BiH kao nestalne članice Savjeta bezbjednosti UN.
XS
SM
MD
LG