Dostupni linkovi

Busovača: Doček Kordiću


Više tisuća Hrvata diljem Bosne i Hercegovine, kao i susjedne Hrvatske, danas su dočekali Darija Kordića - osuđenog za ratni zločin na Bošnjacima u dolini rijeke Lašve i sela Ahmići pred međunarodnim sudom u Hagu koji je izdržao zatvorsku kaznu.

Nakon svete mise u crkvi Sv. Ante slavlje se preselilo na nogometni stadion gdje je Dario održao svoj govor zahvale svima koji su mu pružali potporu dok je bio u zatvoru. Na svetoj misi i stadionu bili su gotovo svi visoki dužnosnici HDZ-a BiH na čelu s Draganom Čovićom predsjednikom te stranke koji su s Darijom rado pozirali fotografima.

Naravno bili su i njegovi ratni drugovi, tjelohranitelji, prijatelji, predstavnici udruga pristeklih iz domovinskog rata, rodbina te predstavnici čak pet županija iz susjedne Hrvatske.

Podsjetimo, prije 19 godina, u rano jutro 16. aprila, snage HVO upadaju u sela Nadioci, Pirići, Šantići i Ahmići nadomak Viteza u Srednjoj Bosni. Selo Ahmiće spaljuju do temelja. Više od 100 civila bošnjaka masakrirano je. Među njima 32 žene i 11 djece. Najmlađa žrtva imala je tri mjeseca.

Dario Kordić tokom suđenja u Hagu
Dario Kordić tokom suđenja u Hagu

Napad je planiran dan ranije u hotelu Vitez od strane najvišeg političkog rukovodstva samoproglašene Herceg - Bosne kojem je prisustvovao i njen potpredsjednik Dario Kordić.

Sud u Hagu procesuirao je najodgovornije za ove zločine, te osam osoba osudio na zatvorske kazne. Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, između ostalog i zbog planiranja zločina u Ahmićima.

Civile koja nisu ubile snage HVO zatvaraju u zatočeničke objekte. Oko 500, mahom žena i djece, nalazi se u osnovnoj školi u Dubravici.

Ponovo je odgovoran Dario Kordić.

"Kordić snosi odgovornost za izdavanje naređenja, za osnivanje tih zatvorskih objekata, kao i za samo zatvaranje", odluka je Suda.

"Razumni prosuditelj činjenica mogao je zaključiti da je za Kordića ovaj napad na Ahmiće i ostala sela u Lašvanskoj dolini bio usmjeren na etničko čišćenje tog područja iz strateških razloga. Žalbeno vijeće također smatra da je bilo razumno konstatirati da je Kordić, kao odgovorni regionalni političar, planirao i poticao krivična djela koja su se dogodila u Ahmićima 16. aprila 1993.godine kao i u susjednim selima Šantići, Pirići i Nadioci", naveo je obrazlažući presudu predsjedavajući sudija žalbenog vijeća Volfgang Šomburg.

Pogledajte komentare (47)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG