Dostupni linkovi

Policija i inspekcija utvrđuju porijeklo otpada kraj jezera u BiH


Župa svetog Ivana Krstitelja Podhum iz Livna prva je upozorila na ovaj ekološki incident, Livno, BiH, 11. marta 2023.
Župa svetog Ivana Krstitelja Podhum iz Livna prva je upozorila na ovaj ekološki incident, Livno, BiH, 11. marta 2023.

Na obalu Buškog jezera, na granici općina Livno i Tomislavgrad na granici zapadne Bosne i zapadne Hercegovine, proteklih dana odbačena je veća količina otpada za koji mještani tvrde da je medicinski.

Glasnogovornik lokalne policije Ivica Vrdoljak za Fenu je kazao kako je MUP obaviješten o tome te da su u tijeku istražne radnje.

''Policijski službenici izašli su na teren i obavljaju očevid u vezi ovog kaznenog djela. Nakon tih radnji imat ćemo neke odgovore u kojem smjeru istraga o počiniteljima ovog čina treba ići dalje", dodao je Vrdoljak.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Dubravko Kovačević je potvrdio za Fenu da je u tijeku inspekcijski nadzor nakon čega bi javnost trebala dobiti više informacija.

Župa svetog Ivana Krstitelja Podhum iz Livna prva je upozorila na ovaj ekološki incident, objavivši na svojoj Facebook stranici fotografije odbačenog otpada.

"Na Buškom Jezeru nalazi se veća količina odbačenog medicinskog otpada. Svaki komentar je suvišan. Netko je ovo platio, donirao a i nekom je ovo moglo spasiti život. Sada ovo je smeće i na krivom mjestu. Buško jezero nije deponija smeća!", saopćili su iz ove župe.


Buško jezero nastalo je 1970-ih izgradnjom brana na području Buškog blata – periodično plavljenog krškog polja. Vodu akumulacije koristi hidroelektrana Orlovac u Hrvatskoj. Bogato je ribom.

U Bosni i Hercegovini nadležnost upravljanja medicinskim otpadom uređena je entitetskim zakonima o otpadu i pravilnicima o medicinskom otpadu koje su donijela ministarstva zdravstva Federacije BiH i Republike Srpske.

Pravilnici o upravljanju medicinskim otpadom u Federaciji BiH i RS obavezuju zdravstvene ustanove da odaberu instituciju odgovornu za tretiranje medicinskog otpada, da izrade planove upravljanja medicinskim otpadom, te da odvajaju otpad.

Opasnost od medicinskog otpada
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:36 0:00
XS
SM
MD
LG