Dostupni linkovi

Srdačan doček Busha u Hrvatskoj


George W. Bush u Hrvatskoj 4.04.2008.
George W. Bush u Hrvatskoj 4.04.2008.

Američki predsjednik George W. Bush u prvoj je službenoj posjeti Hrvatskoj. Prve izjave, iako prigodne, pokazuju da dvije zemlje imaju mnogo toga zajedničkog.

Suradnja i savezništvo – to su dvije ključne riječi u istupima američkog i hrvatskog predsjednika u zdravicama pred večeru, održanu nakon razgovora dvaju izaslanstava. Pozdravljam činjenicu da ste dobili pozivnicu za NATO, čime postajete jedan od najbližih američkih saveznika, kazao je američki predsjednik Bush u zdravici, dodajući da dvije zemlje dijele zajedničke vrijednosti. George W. Bush je posebno istakao hrvatski vojni angažman u mirovnoj misiji u Afganistanu.

«Pozdravljam hrabrost i želju vaših građana da pomognete mladoj demokraciji u Afganistanu da uspije, cijenim prijatelje koji su se suočili sa zlom oči u oči i razumiju da je bolja sutrašnjica moguća. Gospodine predsjedniče, donosim pozdrave moje zemlje vašoj predivnoj zemlji i - uz uvažavanje primjereno pouzdanom savezniku - dižem čašu u vašu čast i čast divnih ljudi u Hrvatskoj.»


Hrvatski predsjednik, Stjepan Mesić, zahvalio je u svojoj zdravici Sjedinjenim državama na potpori Hrvatskoj na njenom putu u NATO i Europsku uniju. Hrvatsko-američki odnosi razvijaju se uzlaznom linijom, kazao je:

«Hrvatska pruža ruku prijateljstva svakome tko u uvjetima ravnopravnosti i zadovoljavanja uzajamnih interesa želi surađivati s njome. Hrvatska je mala zemlja. Mi i trebamo, a i želimo saveznike i prijatelje širom svijeta. Takve saveznike i prijatelje koji će znati i htjeti surađivati s nama, poštujući naš identitet i našu posebnost, uzimajući u obzir svoje, ali i naše nacionalne interese, te polazeći od toga da politika koja se zasniva na zadovoljavanju interesa nije nespojiva s politikom oslonjenom na određena čvrsta načela.Vjerujem da Hrvatska u Sjedinjenim Državama može imati upravo takvog saveznika i prijatelja.”


Suvremeni svijet opterećen je mnogim problemima i izazovima, a probemi se mogu i moraju rješavati pregovorima, nastavio je Mesić.

“Oduprijeti se možemo samo zajednički, usklađeno, polazeći od spoznaje da su i globalni terorizam, i regionalne krize, i siromaštvo, ali i globalno zatopljenje, kao i uništavanje prirodnoga okoliša - problemi koji pogađaju sve nas - možda ne u istoj mjeri, možda ne u istome trenutku, ali to su nedvojbeno problemi svake države i mi ih, ponavljam, možemo rješavati samo zajednički. Kada to kažem, imam svakako na umu ulogu koju u tome mogu i trebaju odigrati Ujedinjeni narodi.”


Dodajmo ovdje kako je američki predsjednik, nakon obilaska počasne postrojbe Hrvatske vojske, postrojene vojnike pozdravio – na hrvatskom jeziku.

Nekoliko nevladinih organizacija za ljudska prava i zaštitu okoliša prosvjedovalo je povodom Bushove posjete Hrvatskoj. Prosvjed je povodom Busheve politike, ali i povodom činjenice da će se sutra na zagrebačkom Markovom trgu okupiti građani da poslušaju američkog predjednika – što je inače bila njegova želja – a to hrvatski građani inače ne smiju. Sanja Juras iz lezbijske grupe “Kontra”:

“Prosvjedujemo zbog toga što se na Markovom trgu ugošćuje predsjednik Sjedinjenih američkih država, čija vlada je odgovorna za brojna kršenja ljudskih prava, a građani jo uvijek nemaju pravo prosvjedovati na Markovom trgu.”

Prosvjednika je bilo oko 500, i osim zviždaljki i bubnjeva prosvjed je bio miran i nenasilan.

Američki predsjednik svoj posjet Hrvatskoj nastavlja razgovorima sa premijerom Ivom Sanaderom i članovima hrvatske Vlade i obraćanjem građanima na zagrebačkom Markovom trgu.
XS
SM
MD
LG