Dostupni linkovi

Burns u prvoj posjeti Egiptu od svrgavanja Morsija


Zamjenik državnog sekretara William Burns pozvao je u ponedjeljak tokom posjete Kairu egipatsku vojsku da izbjegava politički motivisana hapšenja.

On je izjavio i da SAD neće pokušati da nametnu svoj model Egiptu, niti će podržati određenu partiju ili osobu.

Burns je prvi visoki američki dužnosnik koji je posjetio Egipat nakon svrgavanja Mohameda Morsija, 3. jula, a tokom dvodnevne posjete se sastaje s vojnim i političkim liderima.

Još uvijek nije jasno hoće li se Burns sastati i sa dužnosnicima Muslimanskog bratstva, koje je odbilo pridružiti se privremenoj upravi.

State Department objavio je da je Burnsova glavna misija podsticanje svih strana na "okončanje nasilja te na miran prelazni period koji će voditi do demokratski izabrane civilne vlasti."

Više od 90 ljudi je ubijeno u nasilju koje je izbilo nakon svrgavanja Morsija s vlasti. Medju njima i više od 50 Morsijevih pristalica koji su poginuli u sukobu s vojskom ispred zgrade Republikanske garde.

Obamina administracija odustala je od termina "državni udar", koji je koristila početkom jula u opisu Morsijeva svrgavanja. Razlozi su vrlo praktične prirode: ako bi ostali pri izrazu puč, morali bi obustaviti slanje više od milijardu dolara pomoći egipatskoj vojsci.

U televizijskom obraćanju u nedjelju, general Abdel Fatah Al-Sisi je branio odluku da smijeni Morsija. On je bivšeg predsjednika optužio za zloupotrebu dužnosti i široke popularnosti koju je imao u masama.

"Razgovarao sam s bivšim predsjednikom još u novembru prošle godine i pozvali smo na nacionalni dijalog na čijem čelu ne bi bila vojska. Ocijenili smo medjutim da se raskol medju liderima povećava i da to može dovesti do razmimoilaženja medju egipatkim narodom."

Privremeni premijer Hazem el-Beblavi nastavio je razgovore o formiranju privremene vlade. Bivši šef Međunarodne agencije za atomsku energiju, Muhamed El Baradej, položio je u nedjelju zakletvu na dužnosti potpredsjednika za vanjske poslove.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG