Dostupni linkovi

Bunt Ulcinjana zbog propasti turizma i preduzeća


Uvala Valdanos
Uvala Valdanos
Grupa nevladinih organizacija MOGUL, odnosno Monitoring Group Ulcinj u srijedu će u podne održati performans ispred nadaleko poznate uvale Valdanos koja Ulcinjanima već godinama nije dostupna iako je javno dobro i iako je za njih, kako naglašavaju, ono što je za Crnogorce Lovćen.

"Mi smo naš performans nazvali – Ulazimo u Valdanos, i ućićemo u Valdanos i sjutra sa namjerom da ta kapija bude otvorena ubuduće. Imamo najavu da će doći veliki broj građana", kaže Džemal Perović iz Mogula.

Nekon neuspjelih pokušaja privatizacije, jedinstven prirodni ambijent nekadašnje vojne baze Valdanos godinama je zakatančen, nema nagovještaja adekvatne turističke valorizacije, a 18.000 stabala maslina prepušteno je propadanju.

Valdanos je, naglašava Perović, simbol sveukupnog propadanja Ulcinja i njegove turističke privrede.

"On je simbol sveukupnog propadanja Ulcinja zato što su sve privatizacije u Ulcinju išle u tom pravcu da se zagradi prostor, da se čeka neki povoljan kupac za preprodaju toga. Tako je došlo do toga da se nikada ništa ne gradi na lokaciji bivšeg hotela Jadran, da se do temelja razruši jedan od najboljih hotela na crnogorskoj rivijeri hotel Galeb, da je u stanju čekanja, da su u stanju propadanja svi drugi hoteli na teritoriji Opštine Ulcinj, da je u stečaju Solana, da je u stečaju Ulcinjska rivijera, da su u stečaju sve firme u Ulcinju. Jednostavno, sva su ta nezadovoljstva našla presjek u simbolici Valdanosa i otuda to veliko interesovanje građana", kaže Perović.

Privatizacijske blamaže

A građani Ulcinja pamte dane turističkog napretka kada je lokalna privreda zapošljavala više od 4.800 radnika. Ulcinj je nekada u godini brojao gotovo dva miliona noćenja u hotelima, a danas čitav milon manje.

Ulcinjska solana
Ulcinjska solana
Hotelska preduzeća su rasparčana, Ulcinjska rivijera jedva preživljava, a Solana, nekadašnji simbol Ulcinja u bivšoj Jugoslaviji i ogroman prirodni rezervat za ptice, nakon što je kontroverznom biznismenu Veselinu Baroviću prodata za 800 000 eura, otišla je pod stečaj.

Slobodni Novinar i publicista iz Ulcinja Mustafa Canka primjećuje:

"Sve te privatizacije su na žalost postale blamaže naše vlade. Ona uopšte od stajanja u potiljak svojim tajkunima koji su okupljeni u njoj i oko vlasti ne može da prepozna realne probleme, realne potrebe. Ona nema viziju da te stvari dovede u sklad. Ako pogledate ulcinjsku Solanu onda vidite da je tu svjesno izvršen privatizacioni zločin. Jedino će izgleda zbog snažnog pritiska EU ptice tamo zadržati svoje mjesto, odnosno neće, na sreću, morati da traže neke druge koridore."

To što se najavljuju protesti i što se Ulcinjani bude iz višegodišnje letargije za Mustafu Canku nije neočekivano i logičan je slijed događaja nakon političkih promjena na lokalnom nivou i uspjeha koje su građani i nevladine organizacije postigli u odbrani Valdanosa od pokušaja loše privatizacije.

"Sigurno je da će oni, posebno oko Valdanosa a možda i nedjeljni protest pokazati snagu, odlučnost i želju Ulcinjana da se takve stvari više ne dešavaju. Znači, da počne novi način razmišljanja i djelovanja. Grad je već izašao iz letargije i samo je pitanje ko je spreman da to efektuira i dovede do nekog pozitivnog rješenja", kaže Canka.
XS
SM
MD
LG