Dostupni linkovi

Bunt Mersada Gušića: Diploma u malim oglasima


Mersad Gušić
Mersad Gušić
„Prodajem diplomu državnog univerziteta, univerziteta u Sarajevu. Uz diplomu dolazi dodatak u kojem se nalazi lista ocjena i prosjek. Prodajem jer meni ništa ne vrijedi, isto k'o i bez nje, a ovako makar neke koristi od nje.“

Ovo je dio sadržaja oglasa koji je na portalu jednog bh. oglasnika dao Mersad Gušić.

“Prodajem diplomu svoju. Zavšio sam Fakultet političkih nauka, Odsjek sociologija. Sve sam ispite dao u roku. Upisao sam dalje master, ali na birou sam. Ne mogu da nađem nigdje posao. Ne mogu ni pripravnički da nađem da odradim”

Tako je diploma postala tek komad papira koji Gušić ne može ni pojesti, a previše je tvrda za, da budemo pristojni, nešto drugo. Prodaje je iz protesta. Stalno pokušava naći posao, ali?

“Bezuspješno. Puno konkursa, predao sam, išao na razgovore razne, ali traži godinu dana radnog iskustva koje ja ne mogu da dobijem bez tog pripravničkog staža. A niko ne daje te oglase za pripravnike. Kako to ide ja ne znam, ali mislim da sve to ide preko nekih veza, da se to tako završava”

Nije dugo na birou za zapošljavanje, ali kaže da će, kako stvari u BiH trenutno stoje, pošteno teško do posla.

“Radio sam i ja preko veze. Znam sve kako ide. Preporuči vas neko i onda tek možete otići na razgovor da vas uzmu u razmatranje. Dalje, ako ponudite novce onda možete dobiti posao. To je tako.”

Imao je Gušić namjeru umjesto prodaje, s diplomom na ulicu.

Oglas Mersada Gušića
Oglas Mersada Gušića
“Imao sam namjeru izaći s diplomom na ulicu i prostiti, kao oni što prose sa nalazima od doktora. Oni su bolesni i treba im novac za lijekove. A ja imam tu diplomu, a ne da mi niko posao. Ne da mi priliku da se dokažem.”

Ali, od ove je ideje odustao jer kazna za prosjačenje iznosi 250 KM, pa ako bi ga uhvatili ne bi je imao od čega platiti.

Na pitanje zašto država nema sluha za da mladima omogući svijetlu budućnost, kažekako je stotinu izgovora.

“Te bio je rat, pa mi smo u tranziciji. Puno je tih razloga koje navode političari koji nas vode. Mi imamo dosta sposobnih ljudi, ali ne daje im se prilika. Mi smo jako korumpirano društvo. Svi to znaju a niko o tome neće da govori. Doktori su katastrofa, na fakultetima se završavaju ispiti ipod katedre, daju se novci. Ne vidim da će biti bolje nego što je sada, može nam samo biti gore. Nema sluha. Vjerovatno nekome odgovara ovo stanje. Mogu krasti novce, sebi završavati poslove. Svi znamo kako ide. Dočepaju se ministarske pozicije. Sebi stvore kontakte razne, poznanstva. Onda kad im se završi mandat vode svoje privatne biznise. “

Bunt Mersada Gušića, nažalost, neće promijeniti puno toga, ali, kako kaže, veći i organizovaniji možda i bi.

„Ovo se neće ništa samo promijeniti. Ružno je i možda bezobrazno da sada ja pozivam na proteste neke, ali bez nekog bunta, bez 100 hiljada ljudi na ulicama ništa se neće promijeniti. To ne može niko organizovati u ovoj državi tako da ne vidim da će se nešto u skorijoj budućnosti promijeniti. Moja poruka je da se bore na sve moguće načine legalne da dođu do posla. Ali teško.“

Inače, u oglasu stoji kako je moguća zamjena za obuku koja podrazumijeva ovladavanje osnovama kriminala i lopovluka. Ako nema zainetesiranih za zamjenu - cijena diplome u odličnom stanju sa pripadajućim prosjekom ocjena iznosi 2.500 KM.
XS
SM
MD
LG