Dostupni linkovi

Bunt bi mogao biti gori nego u Grčkoj


Predstavnici sindikata obrazovanja protestuju u Zagrebu, 3. travanj 2009. Foto: Enis Zebić
U Hrvatskoj oštre reakcije sindikata na moguće rezanje plaća i mirovina. Ističu da su rad i radnici apsolutno nezaštićeni, da zemljom vlada 'plutokracija' koja isključivo štiti vlastiti interes i interes krupnog kapitala, pa će se radnici morati početi sami boriti za svoja prava.

Dođe li do rezanja plaća za 10 posto bunt nezadovoljstva bi, upozoravaju u Udruzi radničkih sindikata i Nezavisnom sindikatu znanosti, mogao biti i gori nego u Grčkoj.

Dirne li Vlada, dodatno, u plaće i mirovine školska će godina u Hrvatskoj započeti masovnim štrajkovima jer profesori u Hrvatskoj, s visokom stručnom spremom i 20 godina staža, ionako već rade za sramotnih 5 540 kuna (manje od 800 eura) istakao je predsjednik hrvatskog sindikata učitelja Zvonimir Laktašić.

„I zato, ako Vlada donese takav proračun krajem kolovoza, mi se u roku pd nekoliko dana možemo organizirati i možemo pokrenuti štrajk početkom školske godine“, kazao je Laktašić.

Najava premijerke Jadranke Kosor kako bi plaće u državnim i javnim službama dodatno mogle biti srezane za 10 posto izazvala je pravo ogorčenje među 300 tisuća zaposlenih u tom sektoru, jer s u,kažu, svoj doprinos krizi, prvi dali najprije rezanjem plaća za 6 posto, potom kriznim porezom i o novom rezanju plaća ne žele ni slušati.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti Vilim Ribič upozorava i da je općenito masa plaća u Republici Hrvatskoj, kao udio u brutto domaćem proizvodu, jedna od najmanjih u europskim zemljama, prema podacima Eurostata Hrvatska je po visini mase plaća na 20. mjestu, među 25 europskih zemalja, a i broj zaposlenih u zdravstvu i obrazovanju, ističe Ribič, duplo je manji nego u zemljama EU i hrvatskoj se javnosti o tome protura lažna slika.

„Ponavljam i da je naša ukupna javna potrošnja također jedna od najmanjih u europskim razmjerima, na 22-om od 29 mjesta. I zato, rekao je Ribič, daljnji napad na javnu potrošnju u Hrvatskoj napad je na socijalnu državu, daljnji napad na obrazovanje, zdravstvo i javne službe napad je na servise građana. To je, naglašava Ribič, napad na radnike ove zemlje, to je napad na rad, u korist privilegija, a ona vlast koja se nema snage obračunati s priviliegijama, već napada rad, ta vlast nije dobra,“
ocjenjuje Ribič.

"Neka počnu od sebe rezat"


Ribič je otvoreno pozvao najjaču oporbenu stranku, Socijaldemokratsku partiju Hrvatske da stane u zaštitu intersa radnika, jer i nosi takvo ime, ili će, najavio je, sindikati morati sami osnovati stranku budući da na hrvatskoj političkoj sceni vlada 'plutokracija', a ne demokracija.

„Nama treba stranka koja će štiiti svijet rada, jer na kaleidoskopu političke lepeze u Hrvatskoj nema stranaka koje štite rad. Naše se stranke, ističe Ribič, i lažno predstavljaju. SDP je liberalna stranka, iako nosi socijaldemokratsko ime, a na čelu joj je čovjek koji je došao iz diplomacije. Hrvatska narodna stranka je, navodno, narodna stranka, kojoj je na čelu krupni kapitalista. Kakva je to narodna stranka koja štiti krupni kapital? Hrvatska stranka prava je stranka 'prava' koja se protivi pravnom tretmanu ratnih zločina. Hrvatska seljačka stranka je hrvatski seljački sindikat, nema dvojbe. Sve su stranke, navodno, demokratske, a Hrvatska demokratska zajednica, očito, najmanje. Dakle, za sada, naša politička scena nema nekoga tkobi stao iza nas. Morat ćemo stati sami iza sebe",
zaključio je Ribič.

Pod nazivom 'A sada je dosta' i predsjednik Udruge radničkih sindikata hrvatske Damir Jakuš poručio je da je dosta pogodovanja krupnom kapitalu i donošenja zakona koji nisu u službi socijalne države.Jakuš predlaže ukidanje Drugog stupnja mirovinske reforme te posebno upozorava na Zakon o stečaju ističući da se njime dosad pokrivao najveći kriminal u hrvatskom gospodrastvu, a radnici spali na teret države.

„Zašto stečajni zakon ne bi bio podešen da se nastavi proizvodnja,a u cilju naplate vjerovnika,nego,u većini slučajeva,ta se proizvodnja zaustavlja, nekretnina se prodaje, a radnici na ulicu u penziju ili biro, državi na teret, pojedinci i banke su se dobro i debelo naplatili, a poslije toga ostaje problem koji sada imamo,“ kazao je on.

I dok sindikati prijete štrajkovima Vlada i oporba se i dalje prepucavaju o rebalansu proračuna i kako zakrpati sve veću rupu, tko je sve protekle godine 'spavao', a tko bio 'budan', a građani, barem unašoj anketi, odbijaju gotovo išta i komentirati.

"Pitam se, kako uopće imaju više obraza?! Nek običan narod ostave na miru da jednom već počne dostojno živjeti, a nek počnu od sebe rezat!“
XS
SM
MD
LG