Dostupni linkovi

Bunt crnogorskih hotelijera zbog tezgi i roštilja


Hotel Splendid u Budvi
Hotel Splendid u Budvi
Spoj nespojivog - kako glasi najjednostavnija definicija kiča, u Crnoj Gori ovih dana ugrožava upravo najvrijednije hotelske resurse.

U neposrednoj blizini najboljih hotela koje Crna Gora ima nalaze se vašarske tezge. U lobije hotela sa pet zvjezdica na budvanskoj rivijeri, skoro da prodire miris roštilja i uličnih palačinki spremanih u sumnjivim sanitarnim uslovima, a gosti hotela visoke kategorije čim izađu nailaze na atmosferu buvlje pijace.

Hotelijerima je, nakon brojnih upozorenja, konačno prekipjelo, pa su članovi Crnogorskog turističkog udruženja odlučili da napuste sve institucije i organe, a prestaće i da finansiraju promotivne aktivnosti.

Između ostalog, hotelijeri će zabraniti korišćenje fotografija svojih objekata koje se koriste u promotivnim kampanjama Crne Gore kao destinacije, pa će za razliku od regionalno-popularne serije 'Budva na pjenu od mora', neke buduće printane i TV publikacije ostati uskraćene za vrh domaće turističke ponude.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović je u izjavi za naš radio, govoreći o razmjerama učešća u troškovima promocije Crne Gore, rekao da CTU za ove namjene sigurno dva do tri puta više ulaže od Ministarstva turizma i Nacionalne turističke organizacije, čiji budžet takođe značajno popunjava.

"Evo jednog primjera da bi smo se bolje shvatili: kongres koji će biti u novembru mjesecu u Crnoj Gori. Taj projekat je negdje cirka košta 700.000 eura. Dvije trećine tog projekta pada na četiri hotela – Queen of Montenegro, Splendid, Mediteran i Avala. Mi smo to prihvatili i pored svega što se sada dešava mi ćemo te preuzete obaveze za ovu godinu da ispunimo", kaže Radulović.

Neuspjelo posredovanje ministra

Ministar turizma i održivog razvoja Predrag Sekulić smatra da odluka Crnogorskog turističkog udruženja nije dobra jer Crna Gora "nije velika i nema previše hotela, pa se zajednički promovišu Crna Gora kao destinacija i pojedinačni hoteli, kao hoteli preko kojih se Crna Gora u turističkom smislu najbolje doživljava".

Hotel Queen of Montenegro, Bečići
Hotel Queen of Montenegro, Bečići
"Mi smo zaista pokušali na našem Koordinacionom tijelu za turizam da pomirimo dvije strane - Crnogorsko turističko udruženje, hotelijere i predstavnike lokalne samouprave Budva. Čak smo imali i zaključak u tom pravcu da oni pokušaju da se međusobno dogovore da se možda smanji broj privremenih lokacija tokom ove turističke sezone. Očito da i pored svega što smo pokušali kao medijatori, jer ni u kom dijelu nijesmo umiješani, odnosno ne radi se o našim odlukama, mi u tome nijesmo uspjeli. Kao ministar turizma ne mogu podržati ono što su radikalni prijedlozi Crnogorskog turističkog udruženja u ovom trenutku", navodi Sekulić.

Načelnicu nadležnog budvanskog Sekretarijata za prostorno planiranje i održivi razvoj Danijelu Marotić, za koju nam je u Opštini prethodno rečeno da jedina može govoriti na ovu temu, nije bilo moguće kontaktirati, a predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović kaže kako to "nije radikalan potez, već nešto sasvim drugo".

"Ovo je iznuđeni potez, ovo je očajnički potez. Ovo je vapaj da oni koji su obavezni po zakonu, koje je narod izabrao da štite interese ovoga naroda, da ih napomenemo da u ovom trenutku su previdjeli jedan veliki, veliki problem. Ovo je bitka za legalno protiv nelegalnog, ovo je bitka za isti tretman svih sudionika u privredi kada je u pitanju turizam", naglašava Radulović.

Direktor bečićkog hotela Queen of Montenegro Dragan Ivančević negoduje zbog činjenice da se akcija Crnogorskog turističkog udruženja često prezentuje kao nešto što je interes njegovog i, takođe bečićkog, Splendida na čijem je čelu predsjednik ove asocijacije Žarko Radulović.

Tendenciozno se želi predstaviti kao da su u pitanju samo ova dva hotela, kaže Dragan Ivančević.

"Hotel Queen of Montenegro i Splendid su samo dva hotela članica CTUa koji žive u turističkoj ponudi Crne Gore. Mi ovdje tražimo jasne principe a to su – da svi oni koji daju usluge u turizmu daju to legalno i tražimo da svi posjeduju urbanističke uslove koji neće devalvirati turističku ponudu Crne Gore, kao i da svi oni koji naplaćuju hranu i piće imaju minimum higijensko-tehničkih uslova. Pod broj jedan tražimo da se sve usluge u turiszmu Crne Gore daju na legalan način i da država i lokalna samouprava ubiraju legalne prihode", zaključuje Dragan Ivančević.
XS
SM
MD
LG