Dostupni linkovi

Vlada Srbije predložila zakon o zaštiti od buke u životnoj sredini


Instrument za merenje buke, april 2019.
Instrument za merenje buke, april 2019.

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini, kojim je predviđeno da se ta oblast uskladi sa propisima Evropske unije na celovit način.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, cilj Predloga zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini jeste da se uspostavi jedinstveni sistem i utvrde mere zaštite kako bi se smanjili štetni efekti buke na zdravlje ljudi.

Prema ovom predlogu, biće utrđene granične vrednosti, a javnosti će, kažu iz Vlade Srbije, biti obezbeđen pristup tim informacijama.

Predložena rešenja predviđaju preventivne mere zaštite od buke koje se odnose na oblasti planiranja i izgradnje.

'Samo tišinu želimo': Zbog buke Beograđani i pred Sudom u Strazburu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:52 0:00

Predlog zakona predviđa da se prostornim i urbanističkim planovima obezbede mere i uslovi zaštite od buke, a naročito međusobni prostorni raspored infrastrukture, industrijskih, stambenih, rekreacionih i drugih objekata, kao i akustično zoniranje i utvrđivanje posebnih režima korišćenja tih područja.

Kada je reč o sankcijama, ukoliko preduzeće ili drugo pravno lice učini prekršaj, predviđene su pored novčanih kazni, i zaštitne mere oduzimanja predmeta koji su upotrebljeni ili namenjeni za izvršenje prekršaja, odnosno koji su nastali kada je prekršaj učinjen.

XS
SM
MD
LG