Dostupni linkovi

Bujica nosila mostove u Vrnjačkoj Banji


Poplave u Srbiji, ilustrativna fotografija
Nevreme koje je u četvrtak popodne i uveče pogodilo nekoliko gradova u zapadnoj Srbiji izazvalo je veliku štetu na objektima i infrastrukturi. Nevreme je pogodilo Vrnjačku Banju, Trstenik, Ivanjicu, Lučane, Čačak i Užice.

Najteže posledice od vodene stihije pretrpela je Vrnjačka Banja, gde je bujica odnela sedam mostova i poplavila 200 kuća. Nabujale reke su se u međuvremenu povukle u svoja korita, a Vojska Srbije je dopremila mehanizaju za saniranje oštećenih objekata i cisterne za za snabdevanje građana pijaćom vodom.

Nabujale Lipovačka i Vrnjačka reka su poplavile čitava naselja u Vrnjačkoj Banji, a ceo centar je bio pod vodom. Voda je rušila mostove, odnosila kioske sa suvenirima i automobile, a prodrla je i u zgradu Skupštine opštine.

Načelnik centra za Vanredne situacije Radoica Kočović, kaže za Radio Slobodna Evropa da je uprkos ogromnoj materijalnoj šteti, prava sreća da u potpunom haosu koji je nastao u tom turističkom mestu niko nije stradao.

“Imali smo sreće što smo na vreme upozorili građane, turiste i radoznale prolaznike i sklonili ih od jake bujice. Zahvaljujući tome nismo imali žrtava i povređenih ali je pričinjena ogromna materijalna šteta jer je voda u pojedinim objektima bila veća od dva metra”, rekao je Kočović.

Nevreme je trajalo oko 45 minuta, napravilo je veliku štetu. Vodena bujica koja se slila sa Goča prodrla je u mnoge u stambene objekte, poplavila više od 200 kuća i 300 lokala, a voda je ušla i u zgradu Skupštine opštine. Vrnjačka Banja je bez vode, a pojedini delovi su i dalje i bez struje.

Vodostaj je bio tako visok i za kratko vreme reke su se izlile na ulice i poplavile 300 lokala i oko 200 kuća čije su prostorije pune vode. Bujica je odnela sedam mostova na Lipovoj i Banjskoj reci i presekla put ka Goču, a s obzirom da je i sa kraljevačke strane odsečen put prema Goču, biće voma teško izaći na planinu”, precizirao je Kočović.

Predsednik opštine Boban Đurović kaže da se ovako nevreme ne pamti i navodi da uprkos tome što su ekipe bile cele noći na terenu i neprekidno se borile sa vodom, bujica je napravila haos i ogromnu materijalnu štetu.

Najteže je u Lipovi gde je reka pokidala vodovodne cevi, pa su tamo stanovnici ostali potpuno bez vode. Biće nam potrebno još 3-4 dana da očistimo mulj i ispumpamo vodu, a nekoliko meseci za kompletnu sanaciju”, rekao je Đurović.

Međutim, uprkos ovakvoj katastrofi, najpoznatiji simbol Vrnjačke Banje “Most ljubavi” je odoleo, njega bujica nije odnela. Prema informavijama iz Turističke organizacije Vrnjačke Banje, svi turisti koji borave u ovom turističkom mestu su bezbedni i nije bilo potrebe za njihovom eventualnom evakuacijom.

Nevreme je pogodilo i nekoliko gradova u zapadnoj Srbiji. Problema ima u čitavom moravičkom okrugu, na području Ivanjice, Guče, Lučana, Užica i Čačka. Zbog udara gromova i požara na trafostanicama u pojedinim selima u čačanskom kraju nema struje.

U Užicu je Đetinja stigla do pešačke staze, a teška situacija je u Požegi gde su poplavljena zbog izlivanja Moravice i Đetinje. Slične vesti stižu i iz drugih krajeva Srbije, a olujno nevreme praćeno gradom je za 40 minuta nanelo ogromnu štetu u kuršumlijskom selu Sagonjevo, a meštani procenjuju da je uništeno oko 80 odsto useva.

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG