Dostupni linkovi

Bujar Osmani: Ruske imperijalističke ambicije mogu se proširiti i na Balkan


Bujar Osmani, fotografija iz marta 2023.
Bujar Osmani, fotografija iz marta 2023.

Ukrajina je samo prva stanica ruskih imperijalističkih ambicija, rekao je ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani 27. marta na sastanku u Skoplju sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije i NATO-a.

Prema njegovim riječima, nakon Ukrajine očekuje se da će se ruska agresija proširiti i na druge zemlje istočne Evrope, uključujući i region Zapadnog Balkana, a integracija u NATO i EU je najbolji odgovor na ambicije Rusije.

Sastanak u Skoplju je održan povodom obilježavanja četvrte godišnjice članstva Sjeverne Makedonije u Sjevernoatlantskoj alijansi.

Poslije Ukrajine očekuje se da će se ruska agresija širiti još dalje na istok prema Moldaviji, Kavkazu, Gruziji i vjerujem da će sljedeća stanica biti državama Zapadnog Balkana
- rekao je ministar Osmani.

"Region sve više postaje polje geopolitičkog nadmetanja. Zapadni Balkan je na liniji vatre između Zapada i Istoka, između demokratije i autoritarizma. Ruska vojna agresija na Ukrajinu pokazala je da je vojna sigurnosna arhitektura u Evropi slomljena i kao što sam već rekao u drugim prilikama, Ukrajina je prva stanica ruskih imperijalističkih ambicija. Poslije Ukrajine očekuje se da će se ruska agresija širiti još dalje na istok prema Moldaviji, Kavkazu, Gruziji i vjerujem da će sljedeća stanica biti državama Zapadnog Balkana", rekao je ministar Osmani.

Prema njegovim riječima, ruska agresija nije samo direktan napad na Ukrajinu, već i izazov međunarodnom pravu, vrijednostima i normama koje su Evropi donijele prosperitet i sigurnost. Osmani je naglasio da u takvoj situaciji prijetnji miru i sigurnosti u regionu i šire evropske i evroatlantske integracije trebaju biti prioritet zapadnih demokratija.

"Sada, kao nikada ranije, evropske i evroatlantske integracije Zapadnog Balkana treba posmatrati kao moćno oruđe za unapređenje bezbednosti i konsolidaciju stabilnosti jugoistočnog krila NATO-a", rekao je ministar spoljnih poslova Severne Makedonije.

On je naveo kako se "članstvo Sjeverne Makedonije u NATO-u realizovalo u veoma odgovarajućem trenutku, prije početka ruske agresije na Ukrajinu". Na taj način, naglasio je, Sjeverna Makedonija je "ne samo faktor stabilizacije regiona, već i podsticaj zemljama u susjedstvu koje imaju volju i spremne su da stanu iza zajedničkih evroatlantskih vrijednosti i ciljeva".

Ambasadorka Ukrajine: De-facto branimo istočno krilo NATO-a

Ambasadorka Ukrajine u Skoplju Larisa Dir je u izjavi na istom događaju istakla potrebu za članstvom njene zemlje u NATO-u i EU, ali i potrebu veće vojne pomoći za suočavanje s ruskom agresijom.

"Ukrajina je već sastavni dio evroatlantske sigurnosti. Mi nismo dio Alijanse, ali Ukrajina de-facto brani istočno krilo NATO-a. Članstvo Ukrajine u NATO-u i EU treba da bude dio naše zajedničke pobjede za povratak teritorijalnog integriteta Ukrajine i krivično gonjenje Rusije za sve zločine protiv naroda", rekla je ambasadorka Dir.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Uloga EU i NATO-a

Ambasador EU David Geer eekao je da EU ostaje opredijeljena da zajedno sa NATO-om učini sve da očuva mir i stabilnost u Evropi i šire. Prema njegovim riječima, najveća prijetnja evroatlantskoj zajednici ostaje ruska brutalnost, nasilje i kršenje ljudskih prava i međunarodnih sporazuma, što je dokazala agresija u Ukrajini, čije posljedice osjećaju milijarde ljudi u svijetu.

"NATO ostaje temelj kolektivne odbrane saveznika i evroatlantske sigurnosti. NATO i EU istovremeno igraju komplementarnu ulogu u jačanju i podržavanju mira. Od ruske agresije u Ukrajini, odnosi NATO-a sa EU su ojačani kroz strateško partnerstvo , uključujući aktivnosti za odbranu od sajber napada. Put ka EU je put ka prosperitetu i jačanju demokratskih vrijednosti", rekao je ambasador Geer.

Naglasio je da Unija podržava težnje Sjeverne Makedonije za članstvom u EU, jer će od toga, prema njegovim riječima, svi imati koristi. Stoga je ohrabrio Skoplje da učini sve da se pridruži Uniji.

Da bi se to dogodilo, Geer je rekao da Sjeverna Makedonija mora ispuniti kriterijume koje ima kao obavezu od juna 2022. godine, a koji se odnose na ustavni amandman o uključivanju bugarske manjine u preambulu, na osnovu onoga što je poznato kao "francuski prijedlog" za rješavanje sporova sa Bugarskom.

Sjeverna Makedonija je postala članica NATO-a 27. marta 2020. nakon dugog puta zbog blokade Grčke, koja je uklonila veto nakon promjene imena Makedonija u Sjeverna Makedonija 2018. godine.

XS
SM
MD
LG