Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Etničke i verske podele među mladima na jugu Srbije


Bujanovac, Foto: Branko Vučković
Mladi Albanci, Srbi i Romi sa juga Srbije se međusobno uopšte ne druže, a međunacionalna generacijski podeljenost izražena je u svim društvenim oblastima od školstva i kulture do sporta i zabave, pokazala je anketa koju je sproveo Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije u okviru projekta promovisanje kulturnih potreba i duha tolerancije među mladima i decom u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Ajvaz Demirović, iz Romske omladinske organizacije Bujanovca smatra da su uzroci prekida komunikacije među mladima posledica višedecenijskih etničkih, verskih i kulturoloških podela.

On kaže da za prevazilaženje sadašnjeg stanja prvo treba obezbediti prostor i osmisliti programe koji bi okupili mlade ljude različitih nacionalnosti.

"Da se mladi sa albanske, srpske i romske strane više druže i stvore bolju komunikaciju, ali ne kao što je bilo do sada. Treba u Bujanovcu da postoji prostor u kome se mladi mogu stalno družiti, mladi iz srednje škole Sveti Sava i mladi iz srednje škole Sezai Suroi kao i mladi iz osnovnih škola", kaže Demirović.
Bujanovac, Foto: Branko Vučković


Jezičke barijere i odvojen sistem školovanja

I Ragmi Mustafa, predsednik Opštine Preševo kaže da su kontakti mladih Srba i Roma na jugu Srbije nešto bolji jer oni idu u iste škole, dok je komunikacije albanskih đaka sa srpskim i romskim vršnjacima veoma slaba zbog jezičkih barijera i potpuno odvojenog sistema školovanja.

"Mislim da nam nedostaje više kontakata između etničkih grupa Albanaca i Srba i Albanaca i Roma, pošto Romi u većem broju idu u srpske osnovne škole, pa imaju manje kontakata sa Albancima. Dobra investicija u budućnosti bi bila kada bi mladi dobili mesto na ome bi mogli zajedno da igraju i pevaju, da osnivaju zajedničke školske institucije poput teatra ili sportskih dešavanja", kaže Mustafa.

Novica Manojlović, direktor Srednje stručne škole "Sveti Sava" iz Bujanovca kaže da su za to potrebni novac i kadrovi kojih u Bujanovcu i Preševu nema.

"Mi u Bujanovcu moramo da shvatimo das mo multietnička zajednica, das mo takvi bili i da ćemo takvi ostati. Moramo da shvatimo das mo ekstremno nerazvijeni, i bilo šta da započnemo, para nemamo, a pri tom nemamo ni kadrove"
, kaže Manojlović.

Naši sagovornici smatraju da se na prevazilaženju sadašnjeg stanja moraju angažovati lokalne samouprave, škole, nevladine organizacije, kulturne institucije i sportski klubovi kako bi se obezbedila sigurnija budućnost ovog multietničnog regiona.

Pročitajte i ovo:
I dalje problemi na jugu Srbije
Jug Srbije: Niko nikom ne veruje

Sređivanje stanja na jugu Srbije
Podele oko "srpskog Bondstila"
  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG