Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Saslušanje uhapšenih za napad u Bugojnu


Posle napada na Policijsku stanicu u Bugojnu, 27. jun 2010
Portparol Tužilaštva Bosne i Hercegovine Boris Grubešić rekao je Srni da će u toku dana biti saslušana lica koja se dovode u vezu sa nedeljnim terorističkim napadom na policijsku stanicu u Bugojnu, a prilikom kojeg je poginuo policajac Tarik Ljubuškić.

Prema riječima Grubešića, više detalja će uskoro biti saopšteno.Glavni tužilac BiH Milorad Barašin rekao je da je moguće da iza napada na policijsku stanicu u Bugojnu stoje pristalice vehabijskog pokreta.

Policija je uhapsila Harisa Čauševića zvanog Oks, pripadnika radikalnog pokreta vehabija, koji je priznao da je aktivirao eksplozivnu napravu veće razorne moći iza zgrade Policijske stanice od koje je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, a šestoro je povrijeđeno.

Isti izvor navodi da je Čaušević prilikom hapšenja bacio bombu na policijsku patrolu i tom prilikom je lakše ranio pet policajaca.

Tokom uviđaja, iza zgrade Policijske stanice pronađena je vreća eksploziva, fantomka i rukavice, koje je, kažu policijski izvori, Čaušević bacio prilikom bijega. Isti izvor navodi da se Čaušević za sada brani ćutanjem i da se sumnja da je eksplozivnu napravu aktivirao daljinskim upravljačem.
Posle napada na Policijsku stanicz u Bugojnu, 27. jun 2010

Federalni mediji su javili da je policija uhapsila i Džemala Tojagića iz Donjeg Vakufa koji se dovodi u vezu sa ovim događajem.

Policija je uhapsila Nermina Avdibašića i Adnana Haračića zvanog Maca koji se dovode u vezu sa bombaškim napadom, a još se traga za odbjeglim Naserom Palislamovićem.

Osim Avdibašića i Haračića privedeni su i Džemal Tojagić iz Donjeg Vakufa i Haris Čaušević, zvani Oks, koji je priznao da je aktivirao eksplozivnu napravu kod Policijske stanice gde je napad izvršen.

Nepoznata eksplozivna naprava razorne moći nalazila se na zgradi Policijske stanice Bugojno, a od snažne detonacije koja je odjeknula u nedjelju 5 sati ujutro, popucala su stakla na zgradama udaljenim i do 300 metara.

Čaušević je nakon aktiviranja eksplozivne naprave pokušao da pobjegne sa lica mjesta, ali je ubrzo uhapšen.

Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović izjavio u nedjelju da je napad na policijsku stanicu u ovom gradu klasični teroristički akt, napad na instituciju države i na instituciju za provođenje zakona.

"Mi moramo poslati poruku da smo odlučni boriti se protiv ovog zla", rekao je Ahmetović.

Direktor Uprave policije Federacije BiH (FBiH) Zlatko Miletić pozvao je građane na strpljenje i da omoguće policijskim agencijama da uspješno okončaju svoj posao.

"Nadam se da ćemo brzo riješiti ovaj slučaj", rekao je Miletić.

OSCE: Napad u Bugojnu - napad na sigurnost svih u BiH

OSCE: Napad u Bugojnu - napad na sigurnost svih u BiH

Šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Gary D. Robbins osudio je bombaški napad na policijsku stanicu u Bugojnu.

"Izražavam svoju najdublju sućut porodici preminulog policijskog dužnosnika i želim brz i potpun oporavak svim povrijeđenima", istaknuo je Robbins.

On je rekao da je šokiran i žalostan zbog nepoštivanja ljudskog života, koje je manifestovano ovakvim nasilnim činom, saopćeno je iz OSCE-a.

"Napad na policijsku stanicu u Bugojnu napad je na sigurnost svih ljudi u BiH. Svi se moramo udružiti u osudi ovakvih radnji", istakao je Robbins.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG