Dostupni linkovi

Bugarski sud poništio nalog o ekstradiciji ruskog državljanina Moskvi


Aleksej Alčin
Aleksej Alčin

Bugarski apelacioni sud poništio je odluku nižeg suda o izručenju ruskog državljanina optuženog u Rusiji za veliku utaju poreza u slučaju zakomplikovanom jer je osumnjičeni javno spalio svoj ruski pasoš tokom antiratnog protesta u crnomorskom letovalištu Varna.

Ruske vlasti su zatražile od Bugarske da izruči 46-godišnjeg Alekseja Alčina zbog stare optužbe za utaju poreza u iznosu od 282.5 miliona rubalja (4.5 miliona evra) iz 2015, ali njegova odbrana tvrdi da je optužba politički motivisana.

Alčin, koji kaže da već pet godina živi u Bugarskoj, tvrdi da ga ruske vlasti progone zbog njegovih političkih stavova i kritike invazije na Ukrajinu.

Apelacioni sud u Varni presudio je 25. avgusta da Alčin ne treba da bude izručen nakon što su advokati odbrane rekli da nisu obezbeđene adekvatne garancije da će njegova prava i dostojanstvo biti zaštićeni i da neće biti proganjan iz političkih razloga.

Na odluku suda ne može se dalje žaliti.

Ruske vlasti su raspisale međunarodnu poternicu za Alčinom u februaru 2020. On je zatražio politički azil u Bugarskoj tek nakon što je pritvoren u vezi sa zahtevom za ekstradiciju, pa tužioci kažu da to smanjuje njegove šanse da uspe.

Aktivisti su pozvali predsednika Rumena Radeva da Alčinu odobri azil.

Alčin je rekao da je ranije u Rusiji između ostalog radio u komitetu Državne dume, ali da je napustio taj posao "zbog visokog nivoa korupcije u sistemu".

Kazao je da je da je pobegao iz Rusije nakon što je upozoren da su se za njegovu kompaniju zainteresovale elite i da bi mogao da bude optužen za poreske prekršaje.

Takođe je istakao da nikada nije dobio nikakve sudske pozive, jer su advokati kojima se obratio u Rusiji pre bekstva bili pod "pritiskom" i odbili da zastupaju njegove interese.

Izvor: Bugarski servis Radija Slobodna Evropa

XS
SM
MD
LG