Dostupni linkovi

Bugarska opoziva ambasadore bivše agente


Zgrada bivše Komunističke partije (desno) i bivša palata bugarskog kralja (lijevo) u Sofiji, Bugarska - ilustracija
Piše: Petiu Petkov, priredio Predrag Tomović

Bugarska je zatražila da se u zemlju vrati prvih trinaest od 35 ambasadora, bivših agenata tajne službe.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Bugarske Vesela Černeva na konferenciji za novinare saopštila je da su ambasadori u Atini, Bukureštu, Sarajevu, Skoplju, Beogradu, Tbilisiju, Pekingu, Viljnusu, Stokholmu, Berlinu, Minsku kao i predstavnici Bugarske u UN i UNESCO već dobili naredbe za poslovno putovanje, odnosno povratak u zemlju.

Tako će ovih 13 ambasadora biti zadržano u Bugarskoj do kraja njihovog ambasadorskog mandata.
Druga grupa prozvanih ambasadora, bivših saradnika nekadašnje komunističke tajne službe doputovaće u Sofiju 1. juna.

Njih nije bilo moguće opozvati u za to predviđenoj proceduri jer je predsjednik socijalista Bugarske Georgi Parvanov, koji je i sam bio saradnik komunista upozorio Vladu da neće potpisati pisma naredbe koje je spornim amasadorima uputio ministar vanjskih poslova Nikolaj Mladenov.

Druga grupa prozvanih ambasadora, bivših saradnika nekadašnje komunističke tajne službe doputovaće u Sofiju 1. juna, saopštila je Černeva.

Bugarsko Ministarstvo vanjskih poslova najavljuje izmjene zakona prema kojem više neće biti moguće da tu zemlju u svijetu predstavljaju osobe koje su bivši oficiri i razni drugi saradnici nekadašnje komunističke tajne policije.

Takođe, navode i ne male uštede koje će zbog ovoga imati budžet jer vraćeni ambasadori plate do isteka mandata neće primate u stranoj valuti već u levima nacionalnoj valuti, što će značiti uštedu do 200 hiljada eura.

35 ambasadora su pozvani da se vrate u zemlju nakon što je u decembru prošle godine posebna komisija koja je istraživala dosijea tajne policije iz vremena komunizma otkrila njihova imena među službenicima i saradnicima te ozloglašene službe.

14 januara 2011. parlament Bugarske je usvojio izjavu u kojoj se zahtijeva povratak u zemlju svih diplomata, saradnika bivše tajne policije.
XS
SM
MD
LG