Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Premijeri Bugarske i Srbije najavili bolje bilateralne odnose


Bojko Borisov i Mirko Cvetković, 26. april 2010. Fotografije uz tekst: Vesna Anđić
Bojko Borisov i Mirko Cvetković, premijeri Bugarske i Srbije, najavili su na sastanku u Beogradu još bolje bilateralne odnose i napredak u oblasti privredne saradnje i borbi protiv organizovanog kriminala.

Bojko Borisov, predsednik bugarske vlade, izjavio je da će na putu evropskih integracija Srbija imati snažnu podršku Bugarske:

"Mi ćemo se međusobno pomagati, jer zna se stav moje vlade da bi Balkan mogao da liči na Evropu jedino kada se udružimo, i kada Srbija i Hrvatska postanu članice Evropske unije. Jedino tako Balkan bi mogao da postane središte prosperiteta i stabilnosti, a ne sukoba i ratova."

Cvetan Cvetanov i Ivica Dačić

Dogovorena je saradnja dve države u nizu infrastukturnih projekata – kao što je izgradnja gasovoda i hidro centrale na Dunavu, rad na Koridoru 10 i moguće učešće Srbije u gradnji nukelarne elektrane Belene u Bugarskoj.

Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je da je Koridor 10, koji bi autoputem povezao Beograd i Sofiju, jedan od prioriteta Vlade Srbije i sa Bojkom Borisovom izrazio nadu da će taj autoput zajednički biti otvoren 2012. godine:

"Suština ovog sastanka je da se pokaže da smo upućeni jedni na druge. Živimo jedni pored drugih, i moramo da sarađujemo."


Ministri unutrašnjih poslova Bugarske i Srbije, Cvetan Cvetanov i Ivica Dačić, potpisali su sporazum o saradnji policija i carina dve države.
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

XS
SM
MD
LG