Dostupni linkovi

Bugarski premijer: Nije razmatrano raspoređivanje NATO trupa na Crno more


Premijer Bugarske Kiril Petrov (lijevo) i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, 

Premijer Bugarske Kuril Petkov kaže da njegova vlada nije diskutovala niti donosila odluke o eventualnom raspoređivanju NATO trupa na Crno more kao odgovor na gomilanje ruskih trupa pored granice sa Ukrajinom, prenosi Bugarski servis Radija Slobodna Evropa.

Petkov je dao ovaj komentar 22. decembra, dan nakon što je ministar odbrane Stefan Janev rekao da raspoređivanje dodatnih NATO trupa na teritoriji Bugarske, članice Evropske unije (EU), „ne bi se poklapalo“ sa interesima njegove zemlje ili njenih saveznika.

„Ta tema nije diskutovana na vijeću ministara, niti sa bilo kim od naših NATO partnera“, rekao je Petkov novinarima.

„Ministar odbrane ima svoje lično mišljenje koje ni na koji način nije zvanični stav vlade“, dodao je.

Ovi komentari dolaze usred obavještajnih izvještaja da je Rusija dovela do 100.000 trupa spremnih za borbu na istočnoj granici sa Ukrajinom, a za šta SAD kažu da bi mogao biti uvod u invaziju već narednog mjeseca.

Rusija poriče da planira napad, tvrdeći da zapravo Ukrajina i NATO provociraju tenzije. Moskva traži sigurnosne garancije protiv NATO ekspanzije u Ukrajinu koja nije članica saveza.

Još jedan rat u Ukrajini?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:22 0:00

U vezi mogućeg raspoređivanja NATO trupa u Bugarskoj, Petkov je rekao da njegova zemlja ostaje „aktivna članica Evropske unije i NATO-a, i razgovori na ovu temu će biti koordinisani“.

Premijer je takođe pozvao na „maksimalno korišćenje diplomatije i murovnih sredstava“ u odnosu na sigurnost istočne ivice EU i NATO-a.

U objavi na Facebooku 21. decembra, Janev je rekao da „različite opcije za odgovor“ se razmatraju sa NATO savezom, uključujući i jačanje prisustva saveza u Bugarskoj i susjednoj Rumuniji kao dio strategije saveza za „pojačanom isturenom prisustvu“.

„U ovom trenutku, razgovori su na nivou vojno-tehničke diskusije i konačna odluka nije donesena.“

Ministar odbrane je dodao da „moja pozicija je takva da takav pristup ima potencijal da vodi ka neželjenom povećanju tenzija u regiji“.

Ruska ambasada u Sofiji brzo je podijelila objavu Janeva bez ikakvog komentara.

Bugarska je bivša članica Varšavskog pakta koja je ušla u NATO 2004. godine.

XS
SM
MD
LG