Dostupni linkovi

Bugarska očekuje izuzeće od evropskog embarga na rusku naftu


Rafinerija nafte u Bugarskoj u vlasništvu ruskog Lukoila jedini je dobavljač goriva u toj zemlji
Rafinerija nafte u Bugarskoj u vlasništvu ruskog Lukoila jedini je dobavljač goriva u toj zemlji

Bugarska je 5. maja saopštila da očekuje da bude izuzeta od embarga Evropske unije (EU) na rusku naftu, jer je zavisna od nje.

Jedina rafinerija nafte u Bugarskoj u blizini crnomorske luke Burgas u vlasništvu je ruskog naftnog giganta Lukoil i glavni je dobavljač goriva u toj zemlji, prenosi agencija AP.

Potpredsednik vlade Asen Vasilev rekao je da ta rafinerija već prerađuje do 50 odsto sirove nafte koja nije iz Rusije i da bi teoretski trebalo da bude u stanju da u potpunosti prestane sa uvozom ruske nafte.

"Bugarska, tehnološki, može bez ruske sirove nafte, ali bi to znatno povećalo cene goriva. U slučaju da Evropska komisija može učiniti izuzeće, želeli bismo da to iskoristimo", rekao je Vasilev.

Slovačka i Mađarska su već tražile takva izuzeća.

Rusija je prošle nedelje obustavila isporuku gasa Bugarskoj kao odgovor na odbijanje Sofije da ga plati u rubljama, rekavši da time krši ugovore.

Pušten u rad poljsko-litvanski gasovod koji će smanjiti zavisnost od Rusije

U Evropskoj uniji ubrzanim koracima se obezbeđuje regionalna nezavisnost od ruskih izvora energije. U četvrtak, 5. maja pušten je u rad poljsko-litvanski gasovod.

Predsednik Poljske Andžej Duda rekao je da je gasovod, duži od 500 kilometara, pušten u rad "u vreme kada je Rusija još jednom pokušala da uceni gasom" Varšavu.

Komentarišući ruski izvoz gasa, litvanska premijerka Ingridas Simonite rekla je da bi "svako smanjenje ili nestanak tog izvora finansiranja veoma značajno uticao na rusku ekonomiju" i na sposobnost Moskve da nastavi da finansira vođenje rata u Ukrajini.

Deonica koja prolazi kroz Litvaniju i Poljsku integrisana je sa gasovodima u Estoniji, Letoniji i Finskoj, i u sistem Evropske unije za prenos gasa.

Pre izgradnje poljsko-litvanskog gasovoda te zemlje su na taj način mogle da dobijaju gas jedino iz Rusije.

XS
SM
MD
LG