Dostupni linkovi

Sofija traži od Rusije da objasni poternicu za bugarskim novinarom


Istraživački novinar Kristo Grozev.
Istraživački novinar Kristo Grozev.

Bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je 29. decembra ambasadora Rusije da objasni zašto je Moskva na listu traženih osoba stavila bugarskog novinara koji radi za međunarodni istraživački portal Belingket (Bellingcat).

Vodeći novinar Belingketa Kristo Grozev, koji je istraživao trovanje ruskog pozicionog političara Alekseja Navaljnog i bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja, ove godine je istraživao tvrdnje o ratnim zločinima Rusije u Ukrajini.

Bugarski premijer Galab Donev rekao je da Rusija nije zvaničnim kanalima obavestila Sofiju ni o kakvim optužbama protiv Grozeva.

"Ovaj čin je neprihvatljiv, on predstavlja zadiranje u slobodu govora i pokušaj zastrašivanja bugarskog državljanina", rekao je on.

Grozev koji iz bezbednosnih razloga ne navodi gde se trenutno nalazi, napisao je na Twitteru da ne zna na osnovu čega ga je Kremlj stavio na svoju "listu poternica" i dodao da "na neki način to nije važno jer su godinama jasno stavljali do znanja da se plaše njegovog rada i da se ne bi libili ničega da taj rad prestane".


Grozev je rekao da strahuje za svoj i život svoje porodice i da očekuje podršku bugarske države.

Naveo je da mu je pomoć već ponudilo nekoliko evropskih zemalja, uključujući Austriju, gde živi desetak godina.

Grozev je rekao da su poslednjih godina on i njegove kolege iz Belingketa putovali "tako što kupuju karte u poslednjem trenutku, da ne bude lako saznati kuda idu i šta istražuju".

Sada, dodao je, "mora da izbegne ulazak na teritoriju zemlje koja bi mogla da učini uslugu Kremlju" - uhvati ga i izruči Rusiji.

XS
SM
MD
LG