Dostupni linkovi

Bugarska: Eksplozija autobusa sa izraelskim turistima


Preživela državljanka Izraela na aerodromu u Bugarskoj nakon eksplozije bombe
Preživela državljanka Izraela na aerodromu u Bugarskoj nakon eksplozije bombe
Izraelsko ministarstvo inostranih poslova potvrdilo je u četvrtak ujutro da je broj poginulih u napadu na autobus sa izraelskim turistima Burgasu u Bugarskoj porastao na osam, a bugarski ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov potvrdio da je bombaš samoubica odgovoran za napad.

U saopštenju se navodi da jedan od 32 povređenih podlegao povredama čime je porastao broj žrtava na osam - šest Izraelaca, Bugarin i bombaš samoubica, prenela je agencija AP.

Bugarski ministar spoljnih poslova Nikolaj Mladenov rekao je u telefonskoj izjavi za Rojters da je eksploziju izazvala bomba postavljena u autobusu.

Mladenov je, kako je saopšteno iz bugarskog ministarstva, o eksploziji telefonom informisao izraelskog kolegu Avigdora Libermana.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu optužio je Iran da stoji iza eksplozije autobusa sa izraelskim turistima.

"Sve upućuje na Iran. U poslednjih par meseci videli smo pokušaje Iranaca da povrede Izraelce u Tajlandu, Indiji, Gruziji, Keniji, Kipru itd", rekao je Netanjahu.

"Ovo je iranski teroristički napad koji se širi svetom. Izraelci će reagovati oštro na iranski teror", upozorio je on.

Ove optužbe Teheran je odbacio. Na internet portalu državne trelevizije stoji da su optužbe izraelskog premijera Benjamina Netanjahua "smešne" i "senzacionalističke".
Na portalu se navodi da su ove optužbe pokušaj da se diskredituju Iran i njegovi saveznici, poput Sirije. Iranski zvaničnici još se nisu oglasili povodom napada.

Uništeni autobusi nakon eksplozije na aerodromu u Burgasu, 18. jul 2012.
Uništeni autobusi nakon eksplozije na aerodromu u Burgasu, 18. jul 2012.

Smrtonosna eksplozija u Bugarskoj je "očigledno teroristički napad" izjavio je izraelski ministar odbrane Ehud Barak.

"Imamo nekoliko ubijenih i desetine povređenih ljudi", rekao je on.

Bugarski državni radio BNR naveo je da se vatra proširila na još dva autobusa koji su, kao i prvi, čekali turiste da ih odvezu do hotela.

"Stigao sam na aerodrom oko sat i po nakon eksplozije i video sam da su tri autobusa potpuno izgorela - ostale su samo metalne šipke", izjavio je bugarski novinar Dobromir Dovkačarov, prenosi BBC.

Bugarski državni radio obajavio je da Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje eksploziju u Burgasu istražuje kao teroristički napad.

"To je zvanična teorija na kojoj vlasti rade", javio je bugarski radio.

Policija je navela da je aerodrom u Burgasu zatvoren i da se avioni preusmeravaju na aerodrom u Varni.

Prema prvim podacima, u avionu je bilo 154 putnika, od čega osmoro dece, a bilo je predviđeno da njih 47 bude prevezeno od aerodroma do hotela autobusom koji je, prema rečima portparola izraelskog Ministarstva spoljnih poslova, 40 minuta po sletanju aviona eksplodirao.
XS
SM
MD
LG