Dostupni linkovi

Bugarska optužila petoricu za pomoć osumnjičenom za napad u Istanbulu


Policija je blokirala ulicu nakon eksplozije u prometnoj pješačkoj ulici u Istanbulu, Turska, 13. novembra 2022.
Policija je blokirala ulicu nakon eksplozije u prometnoj pješačkoj ulici u Istanbulu, Turska, 13. novembra 2022.

Bugarska je optužila pet osoba za pomaganje jednom od osumnjičenih u bombaškom napadu prošlog vikenda u centru Istanbula u kojem je ubijeno šest osoba, rekli su tužioci 19. novembra.

Turska je u petak zatvorila 17 osoba zbog eksplozije prošle nedjelje, za koju Ankara okrivljuje Radničku partiju Kurdistana (PKK) koju naziva "terorističkom grupom". Među žrtvama su dvije djevojčice od devet i 15 godina.

"Optuženo je pet osoba" zbog njihove "logističke" pomoći jednom od osumnjičenih da pobjegne, rekla je za AFP Sijka Mileva, portparolka tužilaštva u Sofiji.

Lokalni televizijski kanali rekli su da su tri osobe optužene u Bugarskoj iz Moldavije, a četvrta iz neodređene arapske zemlje. Nije bilo neposrednih detalja o petoj osobi.

PKK i njen sirijski ogranak YPG negirali su umiješanost u eksploziju, u kojoj je također ranjena 81 osoba. Nijedan pojedinac ili grupa nije preuzela odgovornost za napad.

Turska policija uhvatila je glavnu osumnjičenu Alhamu Albashir, Sirijku za koju se navodi da je radila za kurdske militante, u predgrađu Istanbula.

Albashir je navodno priznala da je postavila bombu tokom njenog ispitivanja.

Istanbulski sud odredio je istražni zatvor za 17 osumnjičenih zbog optužbi za "uništenje nacionalnog jedinstva" i "namjerno ubistvo".

Albashir je rekla da se pridružila PKK zbog uticaja svog dečka i da je zadržala svoje veze s grupom nakon što je raskinula s njim, objavila je turska novinska agencija Anodolu.

Napad je bio najsmrtonosniji u posljednjih pet godina i izazvao je gorka sjećanja na talas bombaških napada širom zemlje od 2015. do 2017. za koje se najviše krive kurdski militanti i džihadisti Islamske države.

XS
SM
MD
LG