Dostupni linkovi

Bugarska i baltičke zemlje proteruju ruske diplomate


Ruska ambasada u Sofiji

Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske saopštilo je 18. marta da je deset ruskih diplomata proglasilo "personom non grata" i dalo im rok od 72 sata da napuste tu zemlju zbog aktivnosti koje se smatraju "nekompatibilnim" sa njihovim diplomatskim statusom.

Ministarstvo je u saopštenju na sajtu navelo da je premijer Bugarske Kiril Petkov konsultovan o proterivanju diplomata, kao i da je o tome obavešten ruski ambasador u Sofiji.

Reagujući na odluku Bugarske, ambasada Rusije u Sofiji saopštila je da je proterivanje diplomata "još jedan agresivan korak" na koji će Moskva odgovoriti.

Ambasada je navela da to vidi "kao znak namere Bugarske da svede bugarsko-ruske odnose na minimum".

"Ovaj neprijateljski demarš će uskoro dobiti relevantnu reakciju, adekvatnu novom duhu bilateralnih odnosa", saopštila je ambasada.

Ovo je drugi talas proterivanja ruskih diplomata iz Bugarske.

Sofija je 2. marta proterala dvojicu ruskih diplomata zbog navoda da su umešani u špijunažu.

Bugarska, najbliži saveznik Moskve tokom Hladnog rata, ali sada članica Evropske unije i NATO-a koja je osudila rusku invaziju na Ukrajinu, proterala je od oktobra 2019. još osam ruskih diplomata zbog sumnje za špijunažu.

I baltičke zemlje proteruju ruske diplomate

Ubrzo nakon odluke Bugarske, Letonija i Estonija saopštile su 18. marta da proteruju po troje ruskih diplomata, dok je Litvanija navela da je četvorici Rusa poručila da moraju da napuste zemlju.

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrielius Landsbergis rekao je da su ruski vojni napadi na civile i civilne objekte poput bolnica i škola "ratni zločini i zločini protiv čovečnosti".

Estonija je saopštila da su diplomate čije je proterivanje najavila "direktno i aktivno podrivale bezbednost Estonije i širile propagandu pravdajući vojnu akciju Rusije".

Letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevics rekao da Riga proteruje tri službenika ruske ambasade zbog "aktivnostima koje su suprotne njihovom diplomatskom statusu i uzimajući u obzir tekuću rusku agresiju u Ukrajini".

XS
SM
MD
LG