Dostupni linkovi

Budžet i mandatar i dalje na čekanju


Sjednica Predsjedništva BiH pred Novu godinu
Iako je bilo najavljeno da će Predsjedništvo BiH u srijedu obaviti konsultacije oko sazivanja sjednice posveće imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara i usvajanju budžeta bh institucija za 2011.g, to se nije dogodilo.

Dobro upućeni tvrde kako se čeka da budžet najprije dogovore lideri šest političkih partija, koji, kako se najočiglednije pokazalo u posljednjih sedam dana, vedre i oblače kada su u pitanju sve najvažnije odluke u zemlji.

Tako je bilo i 24 sata uoči Nove godine, kada su oba doma bh parlamenta usvojila Prijedlog zakona o budžetu za 2011. i to na osnovu onoga što im je, umjesto Predsjedništva, dostavio predsjedavajući te institucije Željko Komšić.

I sam zamjenik ministra finansija BiH Fuad Kasumović 31.decembra je priznao da je sve rađeno na osnovu onoga što su naložili stranački lideri.

"Zastupnički i Doma naroda je usvojio budžet na osnovu Sporazuma političkih
Fuad Kasumović
Fuad Kasumović
lidera, gdje je decidno rečeno da se usvoji budžet za 2011. na osnovu izvršenja 2011. godine. Ministarstvo finansija i trezora je napravilo izvršenje, to je praktično na osnovu zakona kojeg imamo“, kazao je Kasumović.

Opozicione partije su izrazile negodovanje zbog svega što se događalo u petak i subotu u državnom parlamentu.

Azra Hadžiahmetović, poslanica Stranke za BiH kaže kako su prekršena sva pravila, da je zakonodavna vlast izgubila smisao postojanja, te da funkcionisanje zemlje zavisi od raspoloženja šest osoba.

"Da pomenem da je konačna saglasnost oko ovakvog budžeta i ovakvih procedura koje su, praktično, prekršila sva pravila u Bosni i Hercegovini, rezultat dogovora lidera šest političkih stranaka što i piše u dopisu koje je pratilo pismo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. To govori da su se ključne odluke izmjestile iz institucija Bosne i Hercegovine i smjestile u rukovodstva političkih partija“, naglašava Azra Hadžiahmetović.

Protiv Prijedloga budžeta glasao je i Savez za bolju budućnost. I to ne zbog toga da bi zemlja ostala bez finansiranja u 2012, već, kako navodi Ismeta Dervoz, poslanica te stranke, što je prekršen zakon.

"Definitivno je tačno da su šestorica lidera u ovom slučaju jednostavno upotrijebili Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine da ona verificira ono što su se oni, konačno, nakon petnaest mjeseci dogovorili, i to na način da se prekrše apsolutno sve procedure koje su donesene u toj istoj Parlamentarnoj skupštinii zakonima o funkcioniranju institucija Bosne i Hercegovine", kaže Dervoz.

Potrebna politička podrška šestorke

„Možete zamisliti zaključak u kome se kaže- biće budžet na istom nivou, a Predsjedništvo treba da napravi strukturu, a onda ćemo mi to objaviti kao budžet BiH. Smiješno, ispod svih mogućih kriterija i totalno potcjenjivanje i uloge parlamenta, a još više uloge Predsjedništva. Predsjedništvo je, zapravo, samo sebi krivo, ono je davno prihvatilo ulogu i članovi Predsjedništva, da glume marionete vladajućih struktura, prije svega svojih partijskih lidera. Krajnja posljedica je podcjenjivanje i parlamenta i Predsjedništva BiH“, smatra Mladen Ivanić, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH.

Nakon čudnih dešavanja u parlamentu, Predsjedništvo BIH ima još dva dana da se odredi prema mandataru i budžetu institucija.

Sastanak šestorke stranačkih lidera, 2011.
Sastanak šestorke stranačkih lidera, 2011.
Sadik Ahmetović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara u tehničkom mandatu, kaže kako ne vidi razloga da se u toku ove sedmice cijeli posao ne završi. Istovremeno, on ne misli kako bh institucije zavise od dogovora političkih lidera, pozivajući se na Ustav, a na našu konstataciju kako to nigdje u Ustavu ne piše, Ahmetović kaže:

"U BiH je to drugačije, nema jednog ili eventualno dva pobjednika na izborima i samim tim ima dakle određena logika da se mora imati u ovakvom ustavno-pravnom uređenju zemlje politička podrška svih šest pobjednika.’’

I dok se čega odluka Predsjedništva BiH, Vijeće ministara i dalje radi u tehničkom mandatu, a sjednice se sazivaju samo kada predsjedavajući smatra potrebnim da se usvoji neki zakon od evropskog značaja.

Ministri bi, prema zakonu, trebali dolaziti na posao, ali da li imaju nešto da rade, to je već upitno. Na čekanju su i oba doma Parlamenta BiH. Još nije zakazana niti jedna sjednica u januaru, a kako stvari stoje, ovim tempom, Bosna I Hercegovina bi novu izvršnu vlast i budžet mogla dobiti tek u proljeće.
  • 16x9 Image

    Dženana Karabegović

    Diplomirani žurnalista. Od 1999. prelazi iz Tuzle u Sarajevo, gdje u bh. dopisništvu RSE počinje raditi kao novinarka. Obrađuje političke teme, uređuje i vodi radijske emisije i urednica je magazina TV Liberty.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG