Dostupni linkovi

Usvojen budžet Crne Gore za 2024: Za premijera održiv, za opoziciju 'spisak lijepih želja'


Skupština Crne Gore, Podgorica (foto arhiv)
Skupština Crne Gore, Podgorica (foto arhiv)

Skupština Crne Gore usvojila je budžet za narednu godinu, projektovan na 3,47 milijardi eura, od čega se 645 miliona obezbjeđuje iz zaduženja.

Budžet za 2024. veći je gotovo 500 miliona u odnosu na ovogodišnji.

Amandman na Zakon o budžetu, kojim je predloženo povećanje zarada prosvjetarima za deset odsto je odbijen, uprkos upozorenjima prosvjetnih radnika da će, ukoliko se to desi, drugo polugodište početi štrajkom.

Dok premijer Milojko Spajić poručuje da je budžet održiv, te da je Vlada najviše sluha imala za najranjivije kategorije, kojima je namijenjena gotovo trećina budžeta, poslanici opozicije su ga tokom trodnevne rasprave oštro kritikovali.

"Budžet je na ivici održivosti i daleko od realnosti. Počiva na loše postavljenim i previše optimističnim pretpostavkama. Obećavate avanturizam i dajete lažnu nadu", poručili su poslanici najveće opozicione Demokratske partije socijalista (DPS).

Poslanik DPS-a Nikola Milović je ocijenio i da će za njegovu realizaciju faliti više od milijardu eura.

Budžetom je, između ostalog, predviđen nastavak gradnje druge dionice autoputa od Mateševa do Andrijevice, veća socijalna izdavanja i povećanje minimalnih penzija za 74.000 penzionera u Crnoj Gori sa sadašnjih 250 na 450 eura.

"To povećanje će se finansirati iz tekućih prihoda, a nijedan euro za to neće doći iz zaduženja, povećanja stope PDV-a, i ostalih lažnih priča", rekao je Spajić.

Najavu da će Vlada povećati samo minimalne penzije za više od 50 odsto izazvala je ranije nezadovoljstvo ostalih penzionera koji smatraju da je riječ o degradaciji onih koji su radili duže i ulagali u penzioni fond PIO (Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore).

Da se ovim ugrožava funkcionisanje PIO, saglasna je nezavisna poslanica Jevrosima Pejović.

"Vrlo sam zabrinuta za svoju budućnost zbog ovoga. Sada izdvajam za penzije drugih i vjerujem da će to činiti i neko za mene. Ovom mjerom pogazili ste sve što je do sada urađeno za PIO. Mogli ste sve ovo jednostavnije reći "ruke uvis, svi na pod" – jer ovo je pljačka".

Opozicija je poručila i da je Spajić iznevjerio birače jer nijedno predizborno obećanje u okviru programa Evropa sad 2 nije uvrstio u budžet.

Naime, tokom izborne kampanje u junu ove godine, Spajić je osim povećanja penzija, najavljivao prosječnu platu od 1.000 eura, prosječnu 700 kao i sedmočasovno radno vrijeme.

"Sve ide po planu, za dobrobit građana, a u januaru realizujemo prvo obećanje koje se odnosi na penzije. Građani neka budu spokojni jer će sve obećano biti ispunjeno", kazao je Spajić.

Ovaj program je nastavak "Evrope sad 1", kojom su početkom prošle godine povećane plate svim zaposlenim u Crnoj Gori. Naime, njima je na platu dodat dio koji su do tada uplaćivali Fondu za zdravstveno osiguranje.

Ovaj program donio je popularnost liderima Pokreta Evropa sad, koji je nakon toga zabilježio niz dobrih izbornih rezultata.

Aktuelna Vlada premijera Milojka Spajića je izabrana 31. oktobra, a čine je njegov Pokret Evropa sad, Demokrate, Socijalistička narodna partija i albanske nacionalne partije.

Ulazak partija nedavno rasformiranog prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta predviđen je rekonstrukcijom Vlade krajem sledeće godine.

XS
SM
MD
LG