Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Plaže (ni)su javno dobro


Sveti Stefan, Budvanska rivijera
Pošto je prodata i betonirana gotovo cijela Budvanska rivijera, za javnu upotrebu je preostao samo mali dio plaža, koji nije dovoljan ni za mještane, a kamoli turiste. To najbolje znaju stanovnici Svetog Stefana, Miločera i Pržna, nekada elitnog dijela rivijere, kojima je danas zabranjen prilaz plažama iako spadaju u javno dobro.

Privatni izdavaoci soba na Svetom Stefanu ponovo su apelovali na grad i državu da omogući pristup njihovim gostima na plažama u Miločeru i Pržnom, gdje je obala već godinama dostupna samo hotelskim turistima:

"Da li su plaže javno dobro? Da li tu mogu da uđu ljudi i da se kupaju? Kako sada stvari stoje, ovdje na plaže Svetog Stefana se ne može ući ako ne platite 25 eura."

Rješenje za sve

Pravilnik o statusu plaža donosi Ministarstvo turizma po kojem su sva kupališta javna, osim onih koja imaju hotelski tretman, a upravo su time ministarstvo i Budvanska rivijera omogućili zakupcu Aman Risortsu da uz hotele dobije i zakup plaža.

"Danas smo dobili informaciju da je prilikom sklapanja ugovora između Budvanske rivijere i Aman Risortsa i te plaže su ušle u sklopu tog ugovora, tako da su one proglašene hotelskim plažama kao što vidimo najvjerovatnije na 60 godina", kaže mještanin Krsto Rađenović.

Prošlog ljeta mještani su nezadovoljni zabranom korišćenja plaža polomili ograde oko grad hotela:

"Ove kapije moraju ići odavde! Plaže moraju biti dostupne građanima iz mjesta! Ovdje se, na plažama, svakodnevno događaju incidenti. Dobili smo samo ograde i tretman zoološkog vrta. Dobili smo plaže koje imaju neprihvatljivu cijenu. Imamo problem da nam se gosti koji borave u privatnom smještaju redovno žale. Ovo je jednostavno neobjašnjivo."
Predrag Nenezić, ministar turizma, arhiva

Nakon protesta mještana, ministar turizma Predrag Nenezić je prošle godine obećao:

"Nakon rekonstrukcije hotela će biti četiri javna restorana dostupna svima. Sve staze u parku će biti javne, a dvije od tri plaže će imati tretman hotelske plaže."

Sveti Stefan, Miločer i Kraljičinu plažu, prije četirii godine je zakupio je Aman Risorts na 30 godina. Investiranje i rekonstrukciju nekada najpoznatijih hotela preuzela je grčka Restis Grupa. Što mještani planiraju učiniti ukoliko njihovim turistima i ovog ljeta bude onemogućen pristup obali:

"Ako se našim zahtjevima ne izađe u susret, a smatramo da su ti naši zahtjevi opravdani: slobodno kretanje uz plaže i slobodan ulaz na plažama, mi ćemo najvjerovatnije preduzeti neke radikalne mjere. Blokiraćemo jedan dio hotela Miločer, tako da se do njega neće moći doći, dok se našim zahtjevima ne izađe u susret."

"Rješenje problema oko slobodnog pristupa plažama, može se očekivati za dvije sedmice", kaže portparol Ministarstva turizma Jelena Paović i dodaje:

"Povodom insistiranja mještana Svetog Stefana zbog zatvaranja plaža, tokom ove turističke sezone, Ministarstvo turizma će kao i svih prethodnih puta do sada, u direktnoj komunikaciji sa Morskim dobrom, Aman Risortsom, HTP Budvanskom rivijerom i samim mještanima doći do nekog rješanja koje će biti prihvatljivo za sve strane i očekujemo da će u narednom periodu, tokom naredne dvije sedmice taj problem definitivno biti riješen i da neće predstavljati prepreku odvijanju ovogodišnje turističke sezone."

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG