Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Budvanska kulturna scena paravan za privatne poslove


Budva
U Budvi tipičan primjer kako se pare iz državne kase prelivaju u privatne džepove. Najočigledniji primjer su budvanske kulturno-turističke institucije, u kojima opština angažuje privatne firme da rade posao za koji su plaćeni zaposleni u tim institucijama. Tako je objelodanjeno da jedan od vlasnika firme koja već treću godinu priprema pozorišni program Grada teatra za svoju privatnu firmu obezbjeđuje sponzorstva hotelske grupe na čijem je čelu.

Budvanska opština će za 45 dana festivalskog programa Grada teatra, ove godine iz gradske kase platiti više od million i po eura. Osim što je riječ o najskupljem festivalu, zanimljivo je da posao organizacije i selekcije festivala ne rade zaposleni, koji za to primaju platu, već privatna firma Multimedija.

Stevan Džaković
iz opozicionog Pokreta za promjene obznanio je da je jedan od njenih vlasnika Direktor hotelske grupe Budvanska rivijera, Vule Tomašević, bivši savjetnik Svetozara Marovića u Beogradu:

,,A vi se tu zahvaljujete hotelskoj grupi Budvanska rivijera, čiji je direktor Vule Tomašević. A Tomašević je jedan od osnivača Multimedije koja je potpisala ugovor sa opštinom Budva. Pazite da opština u ime drugoga. Pazite, da opština u ime drugoga, kao da je maloljetan, potpisuje ugovore za njegove usluge sa trećim. A je sa prvim je u prijateljskim, partijskim i kumovskim odnosima. Onda se oni zahvaljuju Vuletu Tomaševiću a ispada da se zapravo Vule Tomašević zahvaljuje samom sebi. Ovo je stvarno performans!"

PR Budvanske rivijere Tijana Kotarac prenosi negiranje Tomaševića da je u sukobu interesa:

,,Da je on od prošle godine vlasnik 30 posto Multimedija grupe, i da je na taj način upisan i da nema konfikta interesa , s obzirom na to da hotelska grupa Budvanska rivijera , na čijem je on čelu, tj predsjednik je Borda nema saradnju sa Multimedija grupom."

Činjenica je, međutim da je hotelska grupa Budvanska rivijera jedan od glavnih sponzora svih festivala u gradu koji se, preko Turističke organizacije, Pjesme Mediterana ili Grada teatra vezuju za ljude iz Multimedije. No, opozicija ukazuje i na to da je ovogodišnji budžet nemoguća misija. Veselin Marković iz SNP-a:

,,Pogledajte ovu disporporciju… 29.000 eura obaveza je plaćeno iz 2009. godine a planirano million i 675.000 eura za 2010 godinu."


Direktor Grad teatra Merin Smajlić o saradnji sa privatnom grupom Multimedija:

,,Sa njima smo potpisali ugovor uz, naravno saglasnost osnivača i odobrenje Upravnog odbora i mogu vam reći da je ta saradnja korektna, kvalitetna što se tiče samog programa. Rebalans je urađen pred Novu godinu, znači da ona dugovanja jesu prenesena na ovu godinu."


Iako je SDP bila protiv potpisivanja ugovora Grad teatra sa privatnom firmom, veća koaliciona partija DPS već treću godinu glasa milionski iznos za taj festival, kojim se novac za javnu ustanovu preliva u privatne džepove. I pri glasanju za ovogodišnji Budžet, vjeru u stručnost zaposlenih kulturne ustanove u imala je samo opozicija. Stevan Džaković:

,,Mislim da su ljudi sami dovoljno stručni da mogu sami da ga opslužuju i osmišljaju kulturni program opštine. A ne da nam to rade neki trgovci. Partijski trgovci."

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG