Dostupni linkovi

Polemika Osmani i Abazović o 'Otvorenom Balkanu'


Miroslav Lajčak, izvjestilac EU za dijalog Kosova i Srbije, Vjosa Osmani, predsjednica Kosova i Dritan Abazović, premijer Crne Gore, prate raspravu na Samitu demokratije Jugoistično Evrope koji se 30. maja 2022. održava u Budvi.
Miroslav Lajčak, izvjestilac EU za dijalog Kosova i Srbije, Vjosa Osmani, predsjednica Kosova i Dritan Abazović, premijer Crne Gore, prate raspravu na Samitu demokratije Jugoistično Evrope koji se 30. maja 2022. održava u Budvi.

Dritan Abazović, premijer Crne Gore, izjavio je da će na samit "Otvoreni Balkan" koji se održava 7. i 8. juna u makedonskom gradu Ohridu, otputovati kao gost.

Abazović je to rekao na konferenciji za novinare organizovanoj pred samo početak Samita demokratije Jugoistočne Evrope, koji se održava u crnogorskom gradu Budvi, na temu "Rat u Evropi: Uticaj na Balkanu".

Abazović je poslednjih dana dana zbog stavova o "Otvorenom Balkanu" bio izložen kritikama u zemlji. Rasprava o tome nije mimoišla ni budvanski samit, zamišljen sa ciljem analize uticaja rata u Ukrajini na države Zapadnog Balkana, a na kome su učestvovali i izaslanici SAD i Velike Britanije za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) i Stjuart Pič (Stuart Peach), te izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

"Otvoreni Balkan", je zapadnobalkanska inicijativa za formiranje zone slobodnog kretanja roba i ljudi, koju su inicirali lideri Srbije, Severne Makedonije i Albanije 2019. godine. Do danas ta inicijativa nije uspela da ostvari proširenje.

Abazović o Ukrajini i "Otvorenom Balkanu"

Tokom diskusije Abazović je pojasnio, govoreći o predstojećem ohridskom sastanku, da je jedini i najviši spoljnopolitički cilj Crne Gore punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

"Nikakva zamjena za to nas ne interesuje. Ali sve što možemo da upotrijebimo kao mehanizam za postizanje tog cilja, za nas je potpuno prihvatljivo", rekao je Abazović precizirajući da na sastanak Otvorenog Balkana ide kao gost, a ne da Crna Gora postane članica te asocijacije.

Odgovarajući na oštre kritike kojima je izložen Abazović je ocijenio da se dio društva u Crnoj Gori protivi Otvorenom Balkanu zbog uloge Srbije u toj inicijativi:

"Dio društva u Crnoj Gori, po mom mišljenju se protivi (Otvorenom Balkanu) samo zato što su oni protiv svega što Srbija jeste. Nemaju problem sa inicijativom, već lični problem", rekao je Abazović i dodao da po njegovom mišljenju "lični problemi u politici često ne daju mogućnost za neku vrstu vizije".

"Ja se ne zalažem za Otvoreni Balkan ili Berlinski proces ili neku drugu inicijativu. Ja se zalažem za regionalnu saradnju. Svaka inicijativa koja za cilj ima regionalnu saradnju, sve što možemo iskoristiti za saradnju je prihvatljivo", rekao je Abazović.

Polemika Osmani i Abazovića

Na Abazovićev komentar reagovala je predsjednica Kosova Vjosa Osmani. Kosovo se protivi inicijativi Otvoreni Balkan, insistirajući na tome da Kosovo treba da bude zastupljeno kao jednako, odnosno kao nezavisna država unutar bilo kog procesa, pa i inicijative Otvoreni Balkan.

"Da li je neko demokratski izabran lider koji zaista veruje u vrednosti vladavine prava, ljudska prava i demokratiju i da li je neko bivši ministar propagande Miloševićevog režima (Slobodan Milošević, bivši predsednik Savezne Republike Jugoslavije) treba da ima značaja. U suprotnom, poruka koju šaljemo je ta da nije važno da li ste Zelenski ili Putin", navela je Osmani i dodala da "ukoliko ne naučimo tu lekciju iz prošlosti nećemo biti u mogućnosti da hodamo ispravnim putem danas dok se suočavamo sa ratom u Ukrajini."

Vjosa Osmani, predsjednica Kosova, i Dritan Abazović, premijer Crne Gore, tokom diskusije u Budvi.
Vjosa Osmani, predsjednica Kosova, i Dritan Abazović, premijer Crne Gore, tokom diskusije u Budvi.

Ona je istakla da je Kosovo posvećeno regionalnoj saradnji, ali da neslaganje Kosova oko inicijative Otvoreni Balkan treba da se poštuje jer je, kako je navela Osmani, ta država pokazala svoju posvećenost "da uradi sve što je potrebno kako bi reagionalna saradnja funckionisala".

"Pružili smo ruku saradnje zemlji koja je počinila genocid nad nama, bez njihovog izvinjenja, bez toga da smo vidjeli bilo kakvo kajanje sa njihove strane, bez toga da su zločinci iza rešetaka ili da su privedeni pravdi, bez toga da imamo oko 2.000 nestalih u periodu rata, zemlji koja spava na masovnim grobnicama, kako da pokažemo više nego da ovako pružimo ruku prijateljstva i saradnje?"

Abazović je u odgovoru na komentare Osmani konstatovao da niko nije u stanju da bira vlast u drugoj zemlji.

"Kako je moguće da ćete u Berlinskom procesu najvjerovatnije sjedeti sa istim ljudima, koji nažalost ne priznaju Kosovo, a Ohrid (gdje se održava predstojeći sastanak Otvrenog Balkana) je problem? To je ono što ne razumijem", rekao je Abazović.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa začeta 2014. sa ciljem podsticanja evro integracija država Zapadnog Balkana.

XS
SM
MD
LG