Dostupni linkovi

Budva - odredište lake zabave i zarade


Ilustracija
Ilustracija
U tzv. špicu sezone, slika turističke Budve je često različita od one koju projektuju kamere sponozorisanih emisija, jer najveći broj turista od polovine jula do kraja avgusta čine uglavnom mlađi gosti okrenuti lakoj zabavi, caruju gužva, buka i turbo folk. O tome koliko je istinita poštapalica o turističkoj metropoli govori i podatak da se usred ljeta ležaj u Budvi može naći i za desetak eura.

Zbog manjka dnevnih aktuelnosti mediji se po inerciji posljednjih dana jula okreću tursitičkim statistikama koje prekrivaju suštinu. Sezone popunjenih kapaciteta traju jedva 50 dana, a većinska klijentela dokaz je da je Budva metropola samo jeftinog krevetskog turizma. Brojke koje lokalne turističke organizacije objavljuju su netačne jer nema evidencije broja kreveta.

U Budvi je na primjer od procijenjenih 100 hiljada ležaja u privatnom smještaju legalizovano jedva oko 20 hiljada.

Tvrdnju ministarstva da će se od ljeta zaraditi i više nego lani potkrepljuju statistikom prvih pola godine.

"Za prvih 6 mjeseci Crnu Goru je posjetilo nešto više od 340 hiljada gostiju koji su ostvarili million i 720 hiljada noćenja. Kada uzmemo u obzir projektovani plan da ove godine ugostimo million i po gostiju koji treba da ostvare 10 miliona noćenja onda možemo konstatovati da ćemo realizovati taj očekivani bilans", kaže Predrag Jelušić iz Ministarstva turizma.

Jedan od statističkih rekorda očekuje se u dolasku avio turista i to na aerodrom u Tivtu – 850.000 putnika.

"Značajan podatak je da granični prelazi bilježe rast broja gostiju i broja vozila 80 posto. Možda najinteresantniji podatak je da je broj ugovorenih dolazaka na tivatski aerodrom čak 50 posto veći nego što je bio prošle godine", ističe Jelušić.

No, samo 20-ak posto ovih turista boravi u crnogorskim hotelima. Ostali su u privatnom, mahom nelegalnom smještaju. Njihov profil najbolje govori o realnoj slici našeg turizma. Od jula do avgusta to su uglavnom mladi ljudi okrenuti lakoj zabavi koji grupno iznajmljuju vikend stanove, ne posjećuju restorane, ne idu na izlete a troše na otvorenim šankovima i za turbo folk ulaznice.

Osim kao odredište lake zabave Budva je u špicu sezone Eldorado za laku zaradu, prodaje se svašta i na svakom mjestu, sa auto prtljažnika, sa gajbe, ispod ruke.

Ulična prodavačica ikona je spojila lijepo sa korisnim. Život joj je jeftiniji nego u zemlji odakle dolazi, a uz zaradu lijepo pocrni.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00
Direktan link

Kao što i turizam ima dva lica tako i živjeti u Budvi tokom jula nije nužno isto kao u slici koju svakog ljeta projektuju televizijske kamere. Mnogi koji žive iza kulisa nikada neće stati pred kamere.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG