Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bivši odbornici traže nagradu zbog prijave malverzacija


Bivši visoki funkcioner: Svetozar Marović.

Odredba Zakona o sprječavanju korupcije koja propisuje da zviždač ima pravo na nagradu u iznosu od tri do pet posto od oduzete imovine, mogla bi opštinu Budva koštati više od pola miliona eura, koliko traže dvojica Budvana koji su prijavili malverzacije zbog kojih je osuđen bivši visoki funkcioner Svetozar Marović.

Hoće li Opština Budva morati da isplati prvu novčanu nagradu za prijavljivanje korupcije, odlučiće Upravni sud.

Nekadašnji opozicioni odbornik u Skupštini opštine Budva Božidar Vujičić i sadašnji nezavisni odbornik Stevan Džaković zatražili su isplatu najmanje 570.000 eura kao nagradu za prijavljivanje korupcije tokom izgradnje i raspodjele nekretnina u slučaju TQ Plaza.

Krivična prijava o nezakonitostima u izgradnji TQ Plaza iz 2013. rezultirala je tri godine kasnije presudom kriminalnoj grupi na čelu sa Svetozarom Marovićem.

Pred sudom je slučaj okončan osuđujućim presudama, a kompanija Tradeunique je Opštini Budva morala da nadoknadi štetu od 19,5 miliona eura, ustupanjem vlasništva nad nekretninama, poslovnim i stambenim prostorima u velelepnom objektu TQ Plaze.

Krivična prijava rezultirala presudom kriminalnoj grupi na čelu sa Svetozarom Marovićem
Krivična prijava rezultirala presudom kriminalnoj grupi na čelu sa Svetozarom Marovićem

Prijavu je napisao Vujičić na stotinjak strana, a potpisali su je i tadašnji odbornici opozicije Stevan Džaković i sada preminuli Mihajlo Backović. Osim Tužilaštvu, uputili su je i Agenciji za sprječavanje korupcije, te skupštinskom Odboru za borbu protiv korupcije.

Vujičić kaže da je od početka bilo jasno da se nezakonitosti u ovom slučaju nisu mogle desiti bez učešća odgovornih i na državnom nivou. Podsjeća da je građevinsku dozvolu za TQ Plaza izdalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, pa su podnijeli i krivične prijave protiv tadašnjeg ministra Branislava Gvozdenovića i kotorskog tužioca Borisa Savića.

"Jedan od glavnih motiva krivične prijave je, kako je i intencija Zakona o sprječavanju korupcije i zaštite instituta zviždača, da se građani oslobode, da prijavljuju sve što je nezakonito i što navodi sumnju da se radi o korupciji", kaže Vujičić.

Sad Opština tuži

Iz Opštine Budva su odbili zahtjev za novčanom nagradom Vujičiću i Džakoviću, pa oni sada pišu tužbu Upravnom sudu.

U međuvremenu, iz lokalne vlasti su više puta ponovili da im nadoknada štete, koju je Opština dobila sudskom presudom u slučaju TQ Plaze, umjesto novčane satisfakcije zadaje glavobolje. Kako pojašnjava predsjednik Opštine Dragan Krapović, problem je u valorizaciji dobijenih nekretnina.

"Mi sada, ako želimo da unovčimo nekretnine (u TQ Plazi) koje smo dobili umjesto novca sudskom odlukom, treba prvo da dobijemo odobrenje Ministarstva finansija, a onda da uradimo procjenu. Može li onda neki ovlašćeni procjenjivač da kaže – to vrijedi 16 miliona, na primjer. Znači, u tom slučaju nećemo moći da prodamo nešto što na papiru vrijedi 19, za procijenjenih 16 miliona. Zato kažem da je teško upravljati takvom imovinom, i učinjenu štetu nekako kompenzovati u novcu građanima Budve", objašnjava predsjednik Opštine Dragan Krapović.

Da li će Opština od tog novca morati da isplati nagradu podnosiocima krivične prijave, odlučiće sud. Vujičić naglašava da u vrijeme kada je prijava podnijeta, nije postojao Zakon o sprječavanju korupcije, te ni njegova odredba o nagradi.

"Nama je dovoljno velika satisfakcija da je naša krivična prijava dovela do sudskog raspleta, a sad, da li ćemo dobiti novac… Kako je počelo, vidim ja da se oni ne odvajaju lako od para. Ali, mi smo uzeli advokata koji će sada ući u sudsku proceduru, pa ćemo sačekati ishod", riječi su Vujičića.

Član 69 Zakona o sprječavanju korupcije propisuje da zviždač ima pravo na nagradu od oduzete imovine ili pribavljenih prihoda u iznosi od tri do pet posto.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG