Dostupni linkovi

Budva ide na vanredne izbore, poslije skoro godinu upravljanja iz zatvora


Stari grad u Budvi, 2023.
Stari grad u Budvi, 2023.

Većinom glasova, Skupština Opštine Budva je 25. marta usvojila odluku o skraćenju mandata lokalnog parlamenta.

Time je izbjegnuto uvođenje prinudne uprave koju je najavila Vlada zbog nefunkcionalnosti.

Datum lokalnih izbora, u najvećem gradu na crnogorskom primorju i koji predstavlja najveći turistički centar, odrediće predsjednik države Jakov Milatović.

Do izbora u Budvi dolazi nakon svega godinu i po od formiranja nove vlasti predvođene proruskim Demokratskim frontom koji je u međuvremenu rasformiran.

Na čelu Budve je bio Milo Božović koji je uhapšen u aprilu prošle godine zbog sumnje da je učestvovao u krijumčarenju kokaina i za veze sa organizovanim kriminalom.

Potom je Specijalno tužilaštvo protiv njega i još 20 osumnjičenih podiglo optužnicu kojom ih tereti za stvaranje kriminalne organizacije i šverc preko četiri tone kokaina.

Kako nije bio izabran zamjenik predsjednika Opštine, Božović je upravljao Budvom iz pritvora. Sud mu je dozvolio da potpisuje odluke za isplatu zarada zaposlenima, da donosi odluke o izgradnji i potvrđuje milionske ugovore.

Skraćenje mandata budvanskog parlamenta inicirala je opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS) u tom gradu, a podržao dio odborničke većine.

"Agonija u Budvi koja traje od 2016. godine. Kulminirala je u prethodnih godinu dana kada se opštinom upravljalo iz pritvora a kada je vršenje vlasti predstavljalo ogoljenu i sirovu borbu međusobno suprotstavljenih frakcija koje su se borile isključivo za svoje lične i partijske interese", navedeno je u saopštenju DPS.

Održavanje izbora je podržala i potpredsjednica opštine Jasna Dokić koja je izabrana prije samo tri dana.

Prije sjednice na kojoj je donijeta odluka o skraćenju mandata i novim izborima, dio vladajuće većine je pokušao da izbjegne uvođenje prinudne uprave tako što bi usvojili zahtjeve Vlade.

Ipak nije bilo dovoljne većine da se usvoji nalog Vlade da se Milo Božović suspenduje sa čela Budve.

Budva je grad u kojem je u posljednjih 13 godina više gradonačelnika osuđeno na zatvorske kazne zbog korupcije.

XS
SM
MD
LG