Dostupni linkovi

Minuta ćutanja u Budvi za Beograd


Skup ispred Druge osnovne škole u Budvi, 4. maj 2023.
Skup ispred Druge osnovne škole u Budvi, 4. maj 2023.

Povodom masovnog ubistva u beogradskoj školi, Savjet roditelja Druge osnovne škole u Budvi je organizovao okupljanje na kojem je minutom ćutanja odata pošta preminulima, a nadležnima upućen zahtjev za većom bezbjednošću u školama.

Osmoro djece i radnik obezbjeđenja ubijeni su 3.maja u oružanom napadu jednog maloljetnika u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu. Šestoro učenika i jedna nastavnica su povrijeđeni, a maloljetni napadač je uhapšen.

"Tu djecu ništa ne može vratiti roditeljima, to je najgore od svega. Ovo je minimum minimuma što svaki roditelj koji vodi računa o svojoj porodici i djetetu može da doprinese tim jadnim roditeljima koji su djecu poslali u školu toga jutra i…njih više nema", rekla je za RSE jedna od prisutnih.

"Ovdje smo da bi toj djeci na neki način odali počast i pokušali našim prisustvom da spriječimo da se to našem društvu ne dogodi. Da pokušamo da više razgovaramo o stvarima koje prvenstveno muče djecu, a posle i nas roditelje. I da se čuje glas, da roditelji počnu da osluškuju svoju djecu, a ne političare. Nego da budemo osvrnuti našem domu i osjećajima", kaže za RSE učesnica okupljanja.

Sa skupa je zatraženo da se pojača obezbjeđenje u školama, Budva, 4. maj 2023.
Sa skupa je zatraženo da se pojača obezbjeđenje u školama, Budva, 4. maj 2023.

Na skupu je istaknut i transparent: "Ovaj minut ćutanja je rezultat ćutanja godinama. Prekini ćutanje!"

Predsjednica Savjeta roditelja Druge osnovne skole Vesna Jovanović je uputila saučešće roditeljima preminulih, a potom se obratila nadležnima apelom da prestanu da se oglušuju o zahtjeve roditelja koji traže mijenjanje zakona u oblasti prevencije nasilja i sistema nadzora u školama.

Među tim zahtjevima su uvođenje novih vaspitnih mjera za počinioce, pojačan nadzor policije, te početak rada zaštitara u školama.

Jovanović je podsjetila na protest protiv vršnjačkog nasilja "5 minuta do 12" koji je u martu održan u Podgorici.

"Nažalost, izgleda da je ovih 5 minuta odavno prošlo, vrijeme je da svi podržimo promjene tako što ćemo krenuti od sebe, kako do sličnih tragedija ponovo ne bi dolazilo", rekla je Jovanović.

Vršnjačko nasilje je već duže vrijeme jedan od problema u crnogorskim školama. Prema podacima Zavoda za školstvo, oko 17 odsto osnovaca i srednjoškolaca su iskusili neku vrstu vršnjačkog nasilja, a njih 43 odsto je tome svjedočilo.

XS
SM
MD
LG